Pálinkás József a mostani minszterelnök-jelöltek közül egyik kormányában sem vállalna miniszterséget

HírKlikk 2021. június 19. 09:50 2021. jún. 19. 09:50

Az emberek szemében, aki egy kormányhivatalt vezet, az a kabinetnek dolgozik. Talán ezért nem fogadnak el az ellenzéki választók – mondta Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke. A magyar atomfizikus, egyetemi tanár, aki a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt 2008 és 2014 között, elmondta, már 2015 és 2018 közötti időszakban érezte, hogy itt baj van.

2010-től voltak olyan dolgok, amikkel nem értettem egyet. Ezek közül az első volt a végkielégítések visszamenőleges hatályú törvénye – mondta a KlikkTv, Mélyvízben című műsorában Pálinkás József. Voltak olyan kérdések az alaptörvénnyel kapcsolatban is, amiket szóvá tett.

„Nem tetszett, hogy az egyházakról szóló törvényt meghozták úgy, hogy az MTA-nak adták a feladatot, döntsön, melyik egyház lehet egyház. Ebből volt is konfliktus, aztán egy bizottság döntött róla.”

Hozzátette: 2008 és 2014 között az akadémia elnökeként nem kellett politikai nyilatkozatot tenni, utána azonban egyre többször érezte azt, hogy nem jó irányba fordulnak a dolgok.

Pálinkás József az előválasztásról elmondta, 26 helyen indulnak, és ötöt kell megnyerni ahhoz, hogy befogadják őket az ellenzéki összefogásba. Mint fogalmazott, a tárgyalások után lehet hétpárti szövetség – ha sikerül elérni a kitűzött célokat.

Az Új Világ Néppárt elnöke szerint változtatásra van szükség és azt gondolja, hogy „kellenek azok a szakértők, akik majd remélhetően nem engedik, hogy kevésbé szakmai kormányzás alakuljon meg. Óriási feladat vár a következő kabinetre, akkor is, ha a Fidesz nyer, de még jobban, ha nem.”

„Morális és hozzáértő kormányzásra van szükség” – magyarázta.

Pálinkás József szerint nem lehet, hogy olyan ember kerüljön a következő kormány élére, aki valaha is korrupció közelébe került, nem lehet engedni abból, hogy a költségvetés ne tartsa az egyensúlyt, és nem szabad hatalomtechnikai okokból döntéseket hozni. „A hatalommegtartás tette tönkre a magyar jogrendszert – ezt láthatjuk ma.”

Úgy fogalmazott, nagy tételben nem fogadna magára, de a mostani jelöltek közül senki kormányában nem vállalna miniszterséget.

Ezt azzal indokolta, hogy „voltam miniszter, akkor – 46 évesen – szerepet vállaltam egy olyan kormányban, ahol a többiek hozzám képest tizenévekkel fiatalabbak voltak. Én már csak olyan dologban vállalok szerepet, ahol nem kell olyan kompromisszumokat kötnöm, amelyeket én nem szeretnék megkötni.”

A csapatából viszont többeket szívesen látna a felálló ellenzéki kormányban.

Miután Pálinkás József régóta Debrecenben él, látja a vidéki emberek helyzetét. Szerinte a városiak nagyjából elégedettek az anyagi helyzetükkel, nincs forradalmi hangulat. Nehézség a kis falvakban van, ahol nem forradalmárok az emberek, nem jutnak el hozzájuk az információk, mint például az 540 milliárdos kínai egyetem építése, miközben 1 milliárdot rá lehetett volna fordítani azokra, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat.

„Ezt a költségvetés kibírta volna.”

Forrás: Hírklikk