Pálinkás: meggyőződésem, hogy ebben a rendszerben nincs negyven év

HírKlikk 2020. július 11. 17:42 2020. júl. 11. 17:42

Az MTA volt elnöke nem tudja, mikor szüntetjük meg az esztelen politikai szembenállást, azt viszont igen, hogy rajtunk is múlik, „hiszen van egy szavazatunk.” A Lánchíd körüli politikai csatározást méltatlannak tartja, az MTA-nak pedig szerinte meg kell újulnia.

A HVG közéleti podcastjében Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnöke azt mondta: „meggyőződésem, hogy ebben a rendszerben nincs negyven év.”

Az atomfizikus reflektált Freund Tamás megjegyzésére, miszerint „a tudomány és a politika együttműködése nemzeti érdek" és a tudománynak segítenie kell a hatalom működését. Szerinte az Akadémiának – mint a demokratikus államokban – autonóm módon kell működnie – a tudomány szabályai szerint –, és amennyiben a kormánynak van valamilyen kérdése, akkor azt az akadémiának ki kell vizsgálnia és meg kell válaszolnia, de szorosabb kapcsolatra nincs szükség.

Ahogy már beszámoltunk róla, Pálinkás megszüntette az általa kezdeményezett gyűjtést a Lánchíd felújítására. Szerinte méltatlan a politikai csatározás és akkor fogja folytatni a gyűjtést, ha látja, hová futnak ki a tárgyalások.

Forrás: HVG