Pápacsalogató

Föld S. Péter 2020. február 15. 08:02 2020. feb. 15. 08:02

Meghívta Magyarországra Ferenc pápát Áder János. Az államfő a Vatikánban találkozott a katolikus egyház vezetőjével, s mint mondta, azért utazott oda, hogy meggyőzze Ferenc pápát arról, milyen jó volna, ha elfogadná a meghívást.

Áder azzal érvelt, hogy Magyarország éppen 100 évvel ezelőtt vette föl a diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal, emellett egy másik kerek évfordulót is megemlített, jelesül azt, hogy 25 éve nem járt pápa Magyarországon. Áder szerint, Ferenc pápa tavalyi csíksomlyói látogatása nagyon sikeres volt a magyar hívők körében, akik bizonyára most is nagyon örülnének, ha eljönne.

Áder János néhány körülményt nem közölt a pápával. Nem azért, mintha neki, vagy a magyar kormánynak bármiféle elhallgatni valója volna, de udvarias ember lévén, nem kívánta kedvét szegni az egyházfőnek. Nem mondta el például, hogy a keresztény-konzervatív magyar kormány kedvenc publicistája, egy Bayer Zsolt nevű sajtómunkás, demens vénembernek nevezte Ferenc pápát, mindemellett Soros György ügynökének. A pápának bizonyára rosszul esett volna, ha ilyet hall. És akkor Áder hiába is magyarázta volna neki, hogy a Zsolti tulajdonképpen jó fiú, akit nem kell mindig komolyan venni. Néha kissé elveti a sulykot, túltolja a biciklit, és akkor olyat mond, ami nem cseng jól a kereszténységet komolyan gondoló emberek fülében.

Áder János azt is elhallgatta a pápa elől, hogy a magát kereszténynek és konzervatívnak mondó Fidesz valaha egészen furcsa szerzetként indult. Nem egyszerűen ateisták voltak, de tahók is egyben: gúnyolták a keresztény embereket. Amikor Orbán Viktor és társai még liberálisnak mondták magukat, és kereszténydemokrata politikus emelkedett szólásra a magyar parlamentben, Orbánék azt kiabálták a plenáris ülésen, hogy „csuhások, térdre, imához.”

Áder János nyilván nem szerette volna, ha a pápa az ilyen történetek hallatán, rosszkedvű lesz, mert a rosszkedvű ember köztudottan másmilyen döntéseket hoz, mint aki fel van dobva. Ezért aztán azt sem mondta el Áder a pápának, hogy Magyarország mostani, keresztény és konzervatív kormánya igen sajátos módon viszonyul a szent szövegekben is említett elesettekhez, üldözöttekhez és szegényekhez. Konkrétan magasról tesz a szegényekre, az elesettekbe belerúg, az üldözötteket pedig ő maga is üldözi. Áder János mindezt udvariasságból nem domborította ki, és nem azért, mintha neki, vagy az általa preferált kormánynak takargatni, netán titkolni valója volna a pápa elől.

Hogy a pápa mit válaszolt, a meghívásra, arról nem szivárgott ki semmi. Egyéb információ híján, azt kell gondolnunk, hogy barátságosan mosolygott a magyar államfőre, és búcsúzáskor bíztatás-képpen megszorította a kezét.