Pártszaporodás

Dr. Dávid Ferenc       2021. május 23. 10:15 2021. máj. 23. 10:15

Pünkösd esős vasárnap reggelén olvastam, hogy Varga-Damm Andrea ex-jobbikos, független parlamenti képviselő pártot alapított, „Reformerek” néven. Varga-Damm szerint a méréseik azt mutatják, hogy a szavazni vágyók 12 százalékát érdekelné az általa gründolt párt, amelynek szlogene: „garancia a szebb jövőért”.

Mondhatnánk nem túl érdekfeszítő a bejelentés, hiszen a választások előtt mindig nagy a késztetés új politikai alakulatok létrehozására. Esetünk azonban unikális, hiszen az utóbbi időben életre kelt mozgalmak/pártok döntő többségét levitézlett jobbikosok alakították, olyan személyek, akik nem fogadták el a Jakab Péter nevével és tevékenységével fémjelzett irányzatot. Tekintsünk rá a következő névsorra, amely természetesen még bővülhet: 

  • 2018. június: Dúró Dóra (független képviselő), Novák Előd és Toroczkai László (valamennyien ex-jobbikosok) létrehozzák a Mi Hazánk Mozgalmat;
  • 2020. szeptember: Volner János (ex-jobbikos, ma független képviselő) megteremti – a szerényen a nevét viselő – Volner Pártot;
  • 2020. december: Bencsik János (ex-jobbikos, ma független képviselő) alapító tagja a Polgári Válasz nevet viselő politika közösségnek;
  • 2021. május Varga-Damm Andrea (ex-jobbikos, független képviselő) is pártot alapít.

Megjegyzések:

  • Mint látják, a Jobbik Magyarországért Mozgalmat elhagyók szinte minden évben és évszakban képesek létrehozni egy pártot. Ebből azt a következtetést vonom le, hogy nem az időjárás és a Nap állása befolyásolja pártalapítási szándékaikat. 
  • Az alapítók parlamenti mandátumukat „természetesen” nem adták vissza, holott azokat kivétel nélkül listán szerezték. Látszólag továbbra is a dolgozó magyar népet szolgálják az Országgyűlésben, de leginkább saját jövedelmükkel és jövőjükkel törődnek. 
  • A „függetlenné vált” ex-jobbikosok nem nagyon kedvelhetik egymást, hiszen külön-külön alapítottak pártot, és eszükbe sem jutott, hogy közösen – MÉGJobbik vagy LEGJobbik néven – hozzanak létre új politikai közösséget. Vélhetően nem csak konszolidáló „anyapártjuk” (Jobbik) irányultságával van bajuk, hanem egymással is.
  • Természetesen semmi kifogásom nincs (nem is lehet) egy új párt alapításával kapcsolatban, sőt, továbbmegyek: a demokratikus ellenzéki oldal (beleértve a Jobbikot is) számára ez kifejezetten kedvező változás, hiszen a felbukkanó mikro pártok nem a változást szorgalmazó szövetséget gyengítik, hanem az elvakult, szélre csúszó „hívő tagozatot”. Bencsik-Dúró-Varga-Damm-Volner ma még a T. Ház frakción kívüli és befolyás nélküli független képviselői, de jövő tavasztól már csak „házon kívüli” pártvezetők lesznek.