„Ezentúl a miniszter fogja megmondani, ki taníthat, és ki nem"

HírKlikk 2020. június 6. 07:45 2020. jún. 6. 07:45

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint, „suttyomban” kiveszik a képesítési feltételeket a köznevelési törvényből. Így fennáll annak a lehetősége, hogy diploma nélküli munkavállalókkal végeztetik el azt a munkát, amit egy pedagógus évekig tanul az egyetemen vagy a főiskolán.

 A szakszervezet szerint, a kormány javaslata arra enged következtetni, hogy ezentúl olyan alapvető kérdésekben is a parlament megkerülésével dönthet majd a kabinet, mint hogy kik tölthetnek be tanári állást a magyar iskolákban.

„Vagyis: ezentúl a miniszter fogja megmondani, ki taníthat, és ki nem” – írják. A PDSZ szerint, a döntés mögött a tanárhiány jelentette egyre nagyobb probléma áll:

„Immár egyértelműen látszik az, amit a kormányzat folyamatosan tagad, de az oktatásban dolgozók a saját bőrükön éreznek évek óta: az égető tanárhiány lassan ellehetetleníti a magyar oktatást”

– írják.

A szakszervezet figyelmeztet: akkor lesz elég tanár, ha a tanári pálya vonzó lesz a fiatalok számára, a rutinos pedagógusokat pedig anyagilag és erkölcsileg egyaránt megbecsülik.