Pécsen dőlnek a csontvázak, visszahívták a vagyonkezelő vezetőjét – több százmilliós visszaélést vizsgálnak

HírKlikk 2020. január 13. 19:55 2020. jan. 13. 19:55

Az új pécsi közgyűlés még a legutóbbi, decemberi ülésén azonnali hatállyal felmentette Szentgyörgyi Dávidot, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVh Zrt.) vezérigazgatóját. Az ok: az önkormányzat hátrányára, több százmilliós előnytelen szerződéskötésre derült fény, illetve zajlik ezek vizsgálata. Minderről részletes közleményben számolt be ma az önkormányzat vezetése.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelek szerint, nem szakmai dilettantizmusról, hanem tudatos, a kormányhoz közelálló gazdasági köröket, többek között a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz is köthető vállalkozásokat segített jogtalan előnyökhöz – a feltételezések szerint.

Az ellenzéki összefogással választást nyert Péterffy Attila polgármester vezette önkormányzat mai közleményében részletesen indokolta a bizalomvesztés és a gazdasági vizsgálat megindításának okait.

A rendelkezésre álló tények szerint, a pécsi Király utcában lévő Aranyhajó fogadó és egy Mohácsi úti ingatlan eladása után, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. 2018 első negyedéve óta, 159 millió forintra tartott igényt egy ügyvédi letétből. A közlemény alapján, az összeget Szentgyörgyi egészen 2019 végéig nem igényelte. Ekkor is csak azért, mert Péterffy Attila polgármester utasította erre. Így csak 2019 decemberében jutott hozzá a cég a vételár egy részéhez, de csak kevesebb, mint 22 millió forinthoz. Felmerült, hogy a fennmaradó 137 millió forint egyáltalán rendelkezésre áll-e az ügyvéd számláján, ezért a polgármester vizsgálatot kezdeményezett a Pécsi Ügyvédi Kamaránál is.

Szentgyörgyi Dávid visszahívásának okaként említik azt is, hogy ugyanebben az ügyben egy döntéssel gyakorlatilag lemondott 18 millió forintnyi kötbérről, mivel az említett fogadó vevője azt vállalta, hogy 2020 májusáig jelentős fejlesztéseket végez az ingatlanon, ám ez nem történt meg. A PVh Zrt. vezetője röviddel a 2019 októberi választások előtt, egy szerződésmódosítással öt évvel meghosszabbította ennek a határidejét, ezzel gyakorlatilag lemondott a jelentős összegű kötbérről.

A polgármesteri közlemény azt is az indokok között említi, hogy Szentgyörgyi az októberi választást követően, október 16-án, határozott idejű, 2022 februárjáig tartó megbízási szerződést kötött projektmenedzsment-szakértői feladatok ellátására, mintegy bruttó 11 millió forint értékben. Tette ezt annak ellenére, hogy Péterffy Attila polgármester október 15-én levélben tiltotta meg minden önkormányzati cég vezetőjének, hogy a napi gazdálkodás biztosításán felül kötelezettséget vállaljon. Az átvilágítás tovább folyik a PVh Zrt-nél és a többi pécsi önkormányzati cégnél is.

Amint a szabadpecs.hu korábban megírta, az Aranyhajó vevője – legalábbis papíron – dr. Czéh-Tóth Márk, akit a sajtóban Tiborcz István egyik pécsi barátjaként szoktak emlegetni. A gyümölcsöző barátsággal rendelkező befektető ráadásul nemrég megvette az Aranyhajó mellett álló patinás pécsi nagyszállót, a Palatinus Hotelt is.