Pedagógusok: csak időhúzásra játszott a kormány, jöhet az országos sztrájk

Harkai Péter 2021. december 17. 07:55 2021. dec. 17. 07:55

Az emberi erőforrások minisztériuma a baloldal kampányakciójának nevezte, hogy a pedagógusok szakszervezetei sztrájkot hirdettek. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága ugyanis megelégelte, hogy az eddigi egyeztetéseken – így a szerdai tárgyaláson is – mereven elzárkóztak a kormány képviselői az érdekvédelmi szervezetek követeléseitől. Így január 31-ére figyelmeztető sztrájkot terveznek.

Markáns lépésre volt szükség, miután a kormány többször is bebizonyította, hogy nincs szándéka semmilyen kompromisszumra – közölte a Hírklikkel Nagy Erzsébet. A PDSZ választmányi tagja elkeserítőnek jellemezte a Kisfaludy László helyettes államtitkárral folytatott újabb találkozót, amiből a számukra kiderült: komolytalan az egész tárgyalási folyamat, ráadásul még azoktól a lehetőségektől is ellép a kormány, amiket eddig lebegtetett. „Ezek a tárgyalások semmi másra nem jók, csak hogy az időt húzhassa a kormány” – fogalmazott. Teljesen értelmetlen volt minden erőfeszítésük, amivel eddig folyamatosan kompromisszumra, megegyezésre törekedtek: egyre csak áthatolhatatlan falakba ütköznek.

„Történik most már mindez olyan szinten, hogy még a kompromisszumra hajló javaslatainkat is totálisan visszautasították. A helyettes államtitkár kijelentette, miután nem mentünk bele abba az alkuba, hogy legyen elegendő a tíz százalékos pótlékemelés, ezért ők a béren kívüli juttatásról szóló javaslatukat is visszavonják. Ez a Szép kártya és a szakkönyvtámogatás meglebegtetése volt” – jellemezte a befagyott helyzetet a szakszervezet képviselője.

Arra a kérdésre, hogy ha nem fogadják el az ajánlatot, akkor a megajánlott juttatások fedezete eltűnik vagy mi lesz vele, Kisfaludy László azt válaszolta, hogy nem értik a költségvetés működését, ha ilyet kérdeznek. „Akkor tényleg nem értjük, ha valamit kérünk, amit nem adnak, de helyette morzsákat szórnának, viszont továbbra sem adják meg, amit kérünk, de a morzsákat is lesöprik. A jelen pillanatban ugyanis ez történt, nagyjából ez a költségvetés nem értése.”

A kormány képviselője szerint nincs rendszerszintű probléma, január harmadikától gond nélkül folyhat tovább a tanítás, amiben a szakszervezetek erősen kételkednek. Felmerült ugyanis az egyeztetésen a pedagógusok oltási kötelezettségének határideje, ami most járt le.  „Azt szerettük volna elérni, hogy ezt legalább tolják ki januárig, mert le fog állni a rendszer. S itt nem az oltás hatékonyságát vagy ellentettjét vitatjuk, hanem az előírások kaotikus kötelezettségét. Ugyanis csak az állami iskolák pedagógusaira írták elő kötelezően, de például a nagy létszámú egyházi iskolák számára nem. Továbbá az iskolai kisegítőkre, konyhásokra, a megbízási szerződéssel dolgozók számára sem. Egyszóval olyan következetlen és követhetetlenül gyakorlatiatlan az előírás, hogy ezzel szemben tiltakozva, kértük a határozat általános érvényű újrafogalmazását. Ettől elzárkózik a kormány.”

Rendezetlennek vélik továbbá azt a helyzetet, hogy egyesek oltásellenességgel vádolják a pedagógusokat, holott „erről szó sincs, amint sajnos arról sincs, hogy egyetlen pedagógus körül egy nap akár több száz potenciálisan fertőzött gyerek megfordul, tehát erősen kölcsönös a veszélyezettség a fertőzést illetően.”

Folyamatosan kérik, követelik, hogy a gyerekeknek rendszeresítsék a szűréseket, mert „ha például a romániai iskolákban heti két alkalommal ezt meg tudják tenni, akkor a több milliárdos készletkidobásokban dúskáló magyar kormány miért nem, az egyszerűen rejtély.” Márpedig „a fülük botját nem mozdítják erre a felvetésre, a mai napig”.

A süketek párbeszédeként értékelhető szerdai egyeztetés végeztével a közös sztrájkbizottság döntött: a még elégséges szolgáltatásról szóló bírósági döntést bevárva, előkészítik a figyelmeztető sztrájkot. Álláspontjuk szerint ugyanis „a sztrájk az sztrájk, és a sztrájk alatt nincs tanítás, gyermekfelügyelet is fenntartónként egy helyen. Ezt természetesen a minisztérium delegáltja nem fogadta el, ezért a bíróságnak kell erről döntenie nem peres eljárásban öt napon belül, amit a sztrájktörvény előír, ha a felek nem tudnak megállapodni”.

Január 31-ére tehát az első két órára vonatkozó figyelmeztető-sztrájkot jelentenek be. Arra a felvetésre, hogy mit terveznek, ha nagy eséllyel akkor sem érnek el hathatós eredményt, Nagy Erzsébet közölte: március 16-tól meghatározatlan időre országos, rendes sztrájkot hirdetnek. „Letesszük a lantot.”

Ennek szondája lesz a január 31-ére tervezett esemény és ennek tapasztalatával alakítják ki a továbbiakra vonatkozó terveket. Mint mondta, ők csak a sztrájk meghirdetését és lebonyolítását tudják megszervezni, de maga a munkabeszüntetés ténye a kollégák szándékától és cselekvésétől függ. Mindezt folyamatos felmérések előzik meg.

Nagy Erzsébet azt is jelezte, a sztrájk visszavonható s akár azonnal letehető a fegyver: ha a kormány belátja a követelések jogosságát. „Ha januárban bejelenti a kormány, hogy megadja a 45 százalékos béremelést; leszállítja heti 24 órára a pedagógusok kötelező óraszámát; megadja a nem pedagógus munkakörben dolgozóknak is a béremelést, akik a koruktól és végzettségüktől függetlenül még mindig csak a garantált bérminimumot kapják; a kisegítő dolgozóknak sem kell bemenniük heti 35 óránál többet az osztályokba – ha ezeket egy csomagban bejelenti Kisfaludy helyettes államtitkár úr, mi azonnal felhagyunk a sztrájkszervezéssel” – mondta a Hírklikknek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja.