Pegasus-ügy: ahol nem sikerül ellenpólust képezni a hatalommal szemben, ott véget ér a demokrácia

HírKlikk 2023. január 3. 17:25 2023. jan. 3. 17:25

A Pegasus ügyet vizsgáló EP-Bizottság jelentéstevője szerint a lehallgatási botrány európai leágazása sokkal súlyosabb, mint egykor a Watergate volt. A holland liberális Sophie in’t Veld úgy fogalmazott: polgárokat lehallgatni immár nem csupán tekintélyelvű rendszerek kiváltsága. Ezt csinálta a magyar, a lengyel, a spanyol és a görög kormány is, de nem elszigetelt incidensekről, hanem kiterjedt rendszerről van szó, mi több, minden tagállam beszerezte a kémeszközt, habár nem mindegyik használta. Ha nem sikerül megfelelő ellenpólust képezni a hatalommal szemben, akkor ott véget ér a demokrácia – hívta fel a figyelmet.

A tagállamok a konspiráció szinte minden útját-módját igénybe vették, hogy elleplezzék a vásárlást. Az  EUobserver-ben megjelentek szerint a politikus utalt arra, hogy Magyarországon legalább 300 ember ellen vetették be a Pegasus, civil aktivisták, illetve olyan magánszemélyek ellen, akiket Soros Györgyhöz kapcsoltak. A Bizottság mégis csupán langymelegen reagált, pedig maga is célpont volt. Az Európai Tanács pedig még egyáltalán nem foglalt állást – hívta fel a figyelmet.

Az Europol eddig nem indított nyomozást, mondván, hogy nemzeti hatáskörbe tartoznak a történtek. A kormányok ugyanakkor nemzetbiztonsági okokra hivatkozva falaznak. Ily módon ez az érv mentség lett az elkövetett törvénytelenségre. Igaz, nehéz kőkemény bizonyítékokat összeszedni, ám ha ezer mozaikdarabból megvan kilencszáz, akkor azért összeáll a kép – fűzte hozzá a törvényhozó, aki idén véglegesíti jelentését.

Tény azonban, hogy akik jogi eljárást indítottak, azok azt tapasztalták, hogy a bírák és ügyészek az áldozatokra hárítják a bizonyítás terhét. Ez viszont előnyös helyzetbe juttatja az államot, mivel ily módon nem működnek a fékek és ellensúlyok. A politikus szerint azonban ha nem sikerül megfelelő ellenpólust képezni a hatalommal szemben, akkor ott véget ér a demokrácia – olvasható az EUObserver előfizetői számára elérhető cikkben.

Forrás: Hírklikk