Pénzmosás gyanúja is felmerült a fideszes városvezetés 2015-ös pécsi buszbeszerzése kapcsán

HírKlikk 2019. október 10. 10:20 2019. okt. 10. 10:20

Az eddigi különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folytatott nyomozáshoz mostanra hozzácsapták a pénzmosást is. Vádemelés 2021-ben várható.

Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője időről időre rákérdez a legfőbb ügyésznél, hogy hol tart a nyomozás a Tüke Busz enyhén szólva is furcsa beszerzéseinek ügyében.

Polt Péter legutóbbi válaszából kiderül, hogy a hatóságok eddig csupán különösen jelentős – 500 millió forintot meghaladó mértékű – vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomoztak, az ügyben a nyomozók számára most már a pénzmosás gyanúja is megalapozottnak látszik. Az ügyben eddig három személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik ellen 2021 január 3-ig lehet nyomozást folytatni, ami – bár pontos dátumot nem jelölt meg válaszában a legfőbb ügyész – valószínűsíti, hogy a hivatalos gyanúsítás idén év elején történt meg.

Ahogyan arról korábban a Népszava is beszámolt, fideszes vezetésű város korábbi buszvásárlásának gyanús momentumait harmadik éve vizsgálja a holland és a magyar rendőrség. 2015 tavaszán a pécsi önkormányzat 3,5 milliárd forint hitelből 115 használt Volvo buszt vett a Tüke Zrt.-nek. Utóbb kiderült, hogy ugyanezt a járműparkot a Volvo három hónappal korábban már felkínálta, de akkor még a flotta 123 buszból állt, és az ára 2,8 milliárd forint volt. Vagyis Pécs nagyjából a reális árnál egymilliárd forinttal drágábban vette meg a buszokat.

Ennek az volt az oka, hogy egy holland cég – vélhetően értesülve a pécsi vétel szándékáról – bizományosként, gyakorlatilag befektetés nélkül megszerezte a buszflottát. A város így már az utóbbi cégtől vette meg a 35 százalékkal megdrágult járműveket, ahelyett, hogy értékaránytalanságra hivatkozva eredménytelennek nyilvánította volna a közbeszerzési pályázatot.

Miután a holland hatóságok büntetőeljárást indítottak, a magyar ügyészség is lépett. Az ügyben a vizsgálatért felelős Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság korábban annyit közölt, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával folyik a nyomozás.

Polt Péter válasza szerint azonban most már tudható, hogy pénzmosással is meggyanúsítottak három személyt, akik között nincs közszereplő.

A közügyek iránt érdeklődő pécsiek és a Tüke dolgozói persze tudják, kik a gyanúsítottak, s a buszos cég dolgozói úgy látják, a hatóságok nem jutottak el a bűntény kitervelőihez és haszonélvezőihez, hanem csak a végrehajtókat gyanúsították meg. Az indokolatlanul drága buszvásárlás ugyanis nem valósulhatott volna meg a Pécsett irányító fideszes politikusok nélkül, akik előkészítették és megszavazták a városnak kárt okozó üzletet.

Forrás: Hírklikk