Pénzmozgások a TV2 körül, Mészáros Lőrinc is a közelben kavar

Föld S. Péter 2020. december 15. 14:13 2020. dec. 15. 14:13

Mintegy 23 milliárd forint hitelt vett fel két cég, a TV2 Média Csoport Zrt. és a tévé műsorgyártója az IKO. Utóbbi vállalkozás novemberben szerzett 24,2 százalékos részesedést a TV2-ben. A TV2 tulajdonoshálózata, amely meglehetősen bonyolult, a hvg360 összefoglalója alapján a következőképpen néz ki: benne van Vida József, a Takarékbank elnöke, Vida József bizalmasai, Mészáros Lőrinc jó embere, egy Mészáros Lőrinchez köthető tőkealap, valamint egy Nagy Szilvia nevű magánszemély. A hiteleket az MKB Bank és a Takarékban nyújtotta. Előbbi bankban Mészáros Lőrincnek 48 százalékos tulajdonrésze van, utóbbinak Vida József az elnöke. A két bank tehát saját cégeinek adott hitelt. 2015-ben az azóta elhunyt Andy Vajna lett tulajdonos, szintén banki tranzakciók révén. Érdemes röviden felidézni, hogyan.

Előjáróban szögezzük le, hogy a NER oligarchái másként mozognak, mint mi, közemberek. Mi, ha kiflit ennénk, bemegyünk a boltba és veszünk. A NER urai, ha kiflire támad gusztusok, nem kiflit, hanem pékséget vesznek. Mi, ha tévét akarunk vásárolni, elrongyolunk valamelyik műszaki áruházba, kinézünk egyet, és megvesszük azt, amelyik ízlésünknek és pénztárcánknak megfelel. A NER urai, ha tévére támad gusztusuk, vesznek maguknak egy csatornát.

2015-ben néhai Andy Vajna érzett késztetést arra, hogy vegyen egy televíziót. Már betöltötte a sokadik életévét, de még soha sem volt saját tévéje. Pedig, nagyon kellett neki, ő maga mondta, amikor bejelentette, hogy megvette a TV2-t.. Régi álma volt, hogy legyen tévéje.

Csak hát nem volt neki elég pénze hozzá. Ha nem boltban veszi az ember a tévét, akkor marha sokba kerül. Volt amúgy Vajnának pénze a kaszinókból, de az nem volt elég. Ezért kellett a kölcsön. Sok milliárd jó magyar forint. Szerencsére, kapott Vajna pénzt az Eximbanktól. Ezt a bankot azért hozták létre az adófizetők pénzéből, hogy a magyar exportot és importot támogassa. A Vajna által megkívánt tévé se nem import, se nem export, de azért kapott tőlük néhány milliárdot. Biztosan mindenki kap, aki kér, elég annyit mondani, hogy jó napot kívánok, boldog karácsonyt, veszteséges tévét szeretnék vásárolni.

De ekkor még mindig nem volt elég a Vajna pénze, veszni látszott a nagy álom. Ám, mint tudjuk, ahol nagy a szükség, ott közel a segítség. Az OTP is adott neki néhány milliárdot, mert jó befektetésnek látta, amikor Vajna mondta neki, hogy a TV2 veszteséges. Pedig, nem is kellett volna mondani, tudta ezt magától is az OTP. Mindenki tudta, mégis adtak.

Mert azt is tudták, hogy majd Vajna majd nyereségessé varázsolja a TV2-t. Hogy miként, nem kötötték senki orrára. Mi akkor arra tippeltünk, hogy bár Vajna nem volt varázsló, de azért, mint sokan mások, ő is ismert néhány trükköt. Nem nagy cselek voltak ezek, inkább amolyan földszintes magyar ügyeskedések, de nálunk elmegy ez is. Ennél kifinomultabb, rafináltabb megoldásokra a magyar ugaron egyébként sincs szükség, a pengés foci a mi talajunkon meghalna a szépségben.

Azt találták ki akkor, hogy majd a kormány hirdet Vajna tévéjében. Nem keveset, sokat. És akkor Vajnának nem lesz gond visszafizetni a pénzt a bankoknak, meg még marad is neki valamennyi.

Így is történt, és mindenki jól járt. Kivéve a magyar adófizetők.

Most is egy hitelkonstrukció látszik kibontakozni, amelynek végén szokás szerint Mészáros Lőrinc és társai járnak jól. A szemünk előtt zajlik minden, mégis, rejtve előlünk. Mert csak a bonyolult céghálók látszanak csupán, amelyeket az átlagember, ha ezer évig él, akkor sem képes felfogni.