„Pénztáros Lőrinc és társai adják vissza a munkaerőpiaci járulékból ellopott százmilliárdokat!"

HírKlikk 2020. november 26. 12:06 2020. nov. 26. 12:06

A kormányzati lenyúlások miatt a középosztály is kezd lecsúszni, nem kapnak érdemi védelmet a krízisben az emberek. Nagy részüknek most már közel lehetetlen az élelmiszer- és a hatalmas rezsiárak együttes megfizetése.

„A legszegényebbeknek eddig is megvoltak a túlélési technikái, de amit nagyon megéreznek az emberek, az az infláció. Emelkedtek a bérek, de még mindig sereghajtók vagyunk Európában és a V4-ek között is. Az alsó középosztály hozzászokott, hogy nem okoz gondot legalább a sárga csekk befizetése. Hát most okoz” – mutatta be Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, a magyar családok immár vérlázítóvá vált helyzetét.

„Azt a 80 százalékos bértámogatást, amit az MSZP a járvány kezdete óta mond, most azonnal oda kellene adni azoknak a vállalkozásoknak, amelyek komoly bajban vannak. Mi azt mondjuk, hogy ne bocsássák el az embereket! Ausztriában is ezt mondják, ott megkapják 0 óra munkára is a 80 százalékos bértámogatást; minimum egy, de inkább, három-hat hónapig is megtartják az emberek munkahelyét” – állította párhuzamba hazánk helyzetét a szomszédos Ausztria válságkezelésével a szocialista politikus.

Komjáthi emlékeztetett, az ellenzéki önkormányzatok voltak az elsők, akik nagyon jelentős összegeket fordítottak a védekezésre. „Az MSZP képviselői igen komoly összegeket fizettek a fizetésükből Szolidaritási Alapba, amiből konkrétan családokat segítünk, hiszen szerencsére olyan hálózatszervezőink vannak országszerte, akik helyben élnek, és tudják, ki az, aki rászoruló. Célzottan és pontosan tudunk segíteni”.

Az ellenzéket érő folyamatos kormányzati támadásra, amely szerint nem segítenek, Komjáthi Imre hangsúlyozta, „Elsők között voltunk, akik azt mondtuk, hogy azok a szülök, akik kénytelenek otthon maradni a gyerekkel, 100 százalékos bért kapjanak! Elsők között voltunk, akik azt mondtuk, és Müller Cecília is megerősített minket, hogy 100 százalékos táppénzt azoknak, akik pozitív Covid teszttel otthon vannak”.

Rámutatott, mindez megvalósítható a költségvetésből, hiszen elvileg abban nem kellene, hogy hiány legyen. „A munkavállaló tavaly befizette fizetése 1,5 százalékát munkaerőpiaci járulékként egy alapba. Ebben tavaly 320 milliárd forint volt, és ennek mindössze harmadát költötték munkanélküli ellátásra! Most kéne megnyitnia a pénztárcáját „Pénztáros”, azaz Mészáros Lőrincnek, és visszaadni abból, amit eddig kapott”.

Kiemelte, a kialakult helyzetben a munka, a munkavállalók érdekei a legfontosabbak. „Mi azt mondjuk, hogy mindenkinek munkát kell adni, aki tud dolgozni, aki pedig nem tud, annak kenyeret! Nem halhat senki éhen Magyarországon, nem fagyhat meg senki a saját lakásában. A rezsicsökkentés az lenne, hogy ne 101 forintért adják a gáz köbméterét, ami 30-40 forintért is adható, vagy legyen sávos a közszolgáltatás abban a tekintetben, hogy legyen egy jelképes összeg a víz, és az átlagfogyasztásig kapjanak az emberek jelentős támogatást”.

Forrás: Hírklikk