Pikó: a kormány helyben csak akadályozza a védekezést, nem segíti

Csanádi Dávid 2020. május 8. 16:06 2020. máj. 8. 16:06

Nem egyszerűen arról van szó, hogy Kocsis Máté alkalmatlan országgyűlési képviselője Józsefvárosnak, aki nem jól lobbizott a kerületéért, hanem arról, hogy öt nappal a fejlesztési pénzekről való döntés megszületése után a rezzenéstelen arccal hazudta, hogy azokért lobbizni fog. Kocsis Máté a Fideszt képviseli, nem a józsefvárosiakat, ezért kell lemondania – írta közösségi oldalán Pikó András, a főváros VIII. kerületének polgármestere.

A polgármester arra hívja fel a figyelmet a bejegyzésben, hogy Kocsis Máté április 25-én írta, hogy a kerület fejlesztési forrásaiért mindent meg fog tenni, pedig a Pikó által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint, a józsefvárosiaktól több mint 1 milliárd forintot elvonó belügyminisztériumi levélben leírták, hogy a korábban már megítélt fejlesztési pénzek elvételéről április 20-án született a kormányzati döntés.

Kocsis Máténak már tudnia kellett erről, amikor azt hazudta a józsefvárosiak szemébe, hogy „mindent megtesz”, illetve, hogy a központi költségvetés előkészítő tárgyalásai „csak a következő hetekben” kezdődnek

– írja a józsefvárosi polgármester, hozzátéve, hogy a Fidesz abban is hazudik, hogy a kerület kivonná magát a közös teherviselés alól, pedig a korábban már elvont 185 millió forintnyi gépjárműadóval és a most elvett 1 milliárd 125 millió forinttal együtt, aránytalanul sokat fizet be Józsefváros a Járvány Elleni Védekezési Alapba.

Ezután Pikó hosszan sorolja, hogy  a kerület vezetése milyen intézkedéseket tett, amelyeket a kormánytól vártak volna el: a kerületi háziorvosokat védőfelszereléssel való ellátását; a karantént vállaló idősek és a kórházakból hazaküldött betegek nyújtott segítséget; a rendkívüli települési segély bevezetését; a bérleti díj és a részletfizetési díj haladékának bevezetését, a gyerekek tanulásának eszköztámogatását.

Az igazság az, hogy a kormány helyben csak akadályozza a védekezést, nem segíti – jelentette ki.

Pikó szerint a kormány bosszújáról van szó

Ez már nem az első felháborodott Facebook-posztja volt a józsefvárosi polgármesternek, tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy a polgármester lemondásra szólította fel Kocsis Mátét, és tételesen közölte a kerületet ért elvonásokat is: 200 millió forint értékben bölcsőde- és óvodafejlesztés; 150 millió forint értékben a Horváth Mihály tér fejlesztése; 60 millió forint értékben a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése; 95 millió forint értékben közbiztonsági fejlesztések; 620 millió forint értékben önkormányzati bérlakásfejlesztések.

Pikó már ekkor felelősként nevezte meg a kerület fideszes parlamenti képviselőjét, a korábbi polgármester Kocsis Mátét, aki szerinte méltatlanná és alkalmatlanná vált a kerületi lakosok képviseletére.

A jelenlegi polgármester szerint, a kormány által elvett pénzek nem a járvány elleni védekezést segítik,

az elvonás egyetlen értelmezhető indoka a Fidesz mindent felülíró politikai bosszúvágya.

A polgármester nem maradt egyedül

A Fővárosi Önkormányzat részéről Dorosz Dávid polgármester-helyettes állt Pikó András mellé, mondván: „a legszegényebb kerülettől vettek el, miután a leggazdagabb kerületnek adtak”. Dorosz arra is rámutatott, hogy a bérlakásfejlesztési programra szánt összeggel a kormány pénzt vett el az anyagiakban nem dúskáló kerülettől, miközben a fideszes vezetésű XII. kerület két hónapja ugyanerre a célra másfél milliárdot kapott az államtól.

A főpolgármester-helyettes ma is kommentálta az ügyet közösségi oldalán. Mint írta, a kormány pluszfeladatokat adott a kerületeknek, amelyektől elvette a gépjárműadót és az idegenforgalmi adót is.

Dorosz azt is szóvá tette, hogy a kormánylapok persze nem írták le az elvonás összegét, csak Kocsis Máté hazugságát hozták le, hogy Józsefváros nem akarja viselni a közös terheket”, és feltette a kérdést, hogy az önkormányzatok miért nem kapják vissza majd az elvett adót, mint a bankok.

Kocsis Mátéval kapcsolatban pedig azt kérdezte a főpolgármester-helyettes, hogy a választókat képviseli-e, vagy a fideszes haverjait.

Gyanítjuk, hogy ez az összecsapás ezzel még nem ért véget, a folytatásról tájékoztatjuk Olvasóinkat.