Pikó Andrásék tüntettek a Ludovika téren

HírKlikk 2024. április 17. 19:40 2024. ápr. 17. 19:40

Pikó András VIII. kerületi polgármester és támogatói a Ludovika téren tüntetett szerdán. miután kiderült, hogy a kormány egy frissen benyújtott törvénytervezet alapján 10 önkormányzati társasházat sajátítana ki a Diószegi utcában. A helyükön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképzőjének az épületeit akarják felépíteni. Minderről az önkormányzat (Pikóval együtt) a sajtóból értesült, előzetesen senki nem egyeztetett velük.

Az eseményen – amit a Mérce közvetített – Pikó András mellett felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester és Jámbor András, Józsefváros és Ferencváros országgyűlési képviselője is -– számolt be a tüntetésről a 24.hu.

Elsőként Pikó állt a színpadra, aki arról beszélt, sokféle ember lakik a kerületben: szegények és tehetősek, magyarok és külföldiek, zsidók, cigányok és még megannyi etnikumhoz tartozó városlakók. Mind megtanultak Pikó András szerint békében együtt élni a környéken, és megtanulták, hogy a nehézségeken csak akkor jutnak túl, ha erős közösséget alkotnak. „Józsefváros mindig összefog a bajban” – hangsúlyozta az esemény tételmondatát, és emlékeztetett, hogy a kormány többször megpróbálta gáncsolni a kerület működését, de nem járt sikerrel. 

)A kormány ki akarja sajátítani tíz önkormányzati épületünket. A bennük élő 210 család elveszítené a jelenlegi otthonát, és kiforgatnák őket a jelenlegi életükből. Olyan családokról van szó, akiket minden ideköt, akik a megtakarított pénzükből kétkezi munkájukkal valódi otthonokat teremtettek. Nem szóltak nekik. Senki nem szólt, hogy ennek vége lesz" – részletezte a helyzetet a polgármester, majd arról kezdett beszélni, hogy a kormány egyik embere ma megjelent az egyik érintett családnál, és olyanokat kezdett el nekik ígérgetni, amiket szerinte egészen biztosan nem fognak teljesíteni. Például azt, hogy a szóban forgó házak teljes piaci árát kiutálják nekik. „Az egész egy nagyon csúnya becsapás, és felháborító, hogy ezzel kuncsorognak szavazatokért” – mondta.

Pikó szerint az egész hátterében az áll, hogy a józsefvárosi önkormányzatnak van egy terve, aminek keretében a kerületben élőknek – akiket, mint mondja, hosszú ideje magukra hagyott a kormány – minőségi lakásokat és egyéb urbanisztikai fejlesztéseket kínáljanak. Ez a program már fut, Pikó szerint a kormány a kiteljesedését akarja megakadályozni, ennek érdekében pedig családok lakhatását is veszélybe sodorja.

Karácsony Gergely ironizálva emlékeztetett, hogy a kisajátítás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem érdekeit szolgálja, és a „nemzeti közszolgálat” nevében készülnek most utcára tenni embereket. „Felfoghatatlan, hogy lehet ennyire semmibe venni több száz ember életét. Nem szól másról ez a javaslat, mint arról, hogy ez a kormány milyen mértékben embertelen” – mondta. A főpolgármester ezt követően kijelentette, nem akar sem olyan Józsefvárost, sem olyan Budapestet, sem olyan Magyarországot, ahol a hatalom ezt megteheti, ezért teljes szolidaritásáról biztosította az érintett lakókat és az önkormányzatot is, egyúttal megígérte, hogy a főváros mindent elkövet majd, ami a lehetőségeiből telik, hogy megakadályozza a kisajátítást.

Nemesdi Krisztina, a Józsefvárosi Bérlői Érdekvédelmi Közösség tagja elmondta, neki nincs más lehetősége biztos lakhatásra, csak az az önkormányzati lakás, ahol jelenleg él. 23 éve van itt, végig teljesen nyugodt volt a lakhatás ügyében, most viszont minden bizonytalan lett. Tisztában van vele, hogy nincs a kerületben kétszáz beköltözhető bérlakás, ezért már az is eszébe jutott – bár bízik benne, hogy erre végül nem kerül sor – hogy az autójában kell majd meghúznia magát és a munkahelyén kell tisztálkodnia. Nemesdi Krisztina Orbán Viktornak és a kormánynak címezte az üzenetét, felszólította őket, hogy minden érintettnek biztosítsák a méltó kiköltözést és méltányosan viseljék a gondjukat.

Végül Jámbor András állt színpadra, aki visszautalt Pikó András szavaira, miszerint azt ígérték a kormány részéről az egyik családnak, hogy megtérítik számukra annak a lakásnak a piaci árát, ahonnan költözniük kell. Jámbor elmondta, pontosan erről szólt az a módosító javaslat, amit benyújtott kedden az országgyűléshez, és amit a kormánypárti képviselők le is szavaztak azonnal. A többiekhez hasonlóan, ő is elfogadhatatlannak tartja, hogy senki nem szólt egy szót sem az önkormányzatnak és a lakóknak sem, már csak azért is, mert a törvény kimondja, hogy ilyen esetekben társadalmi egyeztetéseket kell eszközölni, de erre nem került sor.

„Ha átmegy ez a törvény, az a feladatunk, hogy kiharcoljuk, hogy ezek az emberek normális életet kapjanak ezután. Ha egyesével próbáltok az állammal alkudozni, akkor el fogtok bukni. Itt most arra van szükség, hogy összekapaszkodjunk, és közösen álljunk ki a hatalommal szemben" – hangsúlyozta a képviselő.

Forrás: 24.hu