Pintér Sándor beismerte, hogy használták a Pegasust

HírKlikk 2021. november 30. 05:30 2021. nov. 30. 05:30

Még szeptember-október fordulóján járt Budapesten az EP-delegáció, ahhoz kapcsolódóan, hogy Judith Sargentini 2018-as jelentése után hetes cikkelyes eljárás kezdődött el a magyar kormány ellen. A riport szerint fennállt annak a veszélye, hogy Magyarország megsérti az Európai Unió alapértékeit, a látogatás célja pedig az volt, hogy felmérjék, milyen mértékben érvényesül a sajtó és a tudományos élet szabadsága, a kisebbségek jogai és a szélesebb jogállami környezet.

A delegáció tagjai három napos látogatásuk után arról beszéltek, hogy a jogállamiság helyzete romlik Magyarországon, a közpénzek elköltése átláthatatlan, a Pegasus-ügy miatt pedig folytatniuk kell a vizsgálatukat.

A beszámoló szerint Pintér Sándor a Pegasus-ügyről elmondta, hogy más tagállamok is használtak hasonló szoftvert, azonban mégis csak Magyarországot éri kritika emiatt. A Pegasushoz hasonló szoftverek ugyanis lehetővé teszik, hogy a bűnözők adatforgalmát is átlássák – de természetesen minden egyes esetben bírói engedéllyel.

„A szoftver minden egyes alkalmazása összhangban van a magyarországi törvényekkel. Országgyűlési képviselőt nem hallgattak le” – írja beszámolójában a delegáció. A Telex szerint ezzel tulajdonképpen Pintér Sándor belügyminiszter elismerte az európai parlamenti képviselők előtt a Pegasus-szoftver használatát.