Pofára esett a magyar főkonzul, amikor ki akart rúgatni egy amerikai magyart 

HírKlikk 2018. augusztus 17. 19:02 2018. aug. 17. 19:02

Az Orbán-kormányt kritizáló kommentjei miatt akarta eltávolíttatni az Egyesült Államokbeli Los Angelesben működő Egyesült Magyar Ház (United Hungarian House) alelnökét a város magyar főkonzulja, Széles Tamás – értesült az Index. 

A nyugati parti metropoliszban és környékén mintegy 70 ezer fős magyar közösség él, számukra szervez programokat, ünnepségeket a független civil szervezetként működő Magyar Ház. Ennek az alelnöke Sárvári Álmos, aki minden bűne az volt, hogy az április 8-i magyar országgyűlési választások után fűzött néhány kormánykritikus megjegyzést egy ismerőse Facebook-posztjához. 

A hozzászólásokra Széles Tamás is felfigyelt, és felhívta telefonon a Magyar Ház igazgatóját, Pereházy Miklóst, és számon kérve rajta Sárvári Álmos viselkedését, és követelve tőle, hogy rúgja ki a alelnököt.

Pereházy Miklós nem értette, hogy a magyar főkonzul mit akar. 

„Mindenkit megillet a véleménynyilvánítás szabadsága, és ezt az alapjogot mi Amerikában nagyon-nagyon komolyan vesszük” – mesélte az Indexnek.

Pereházy Miklós az Indexnek elmondta, a telefonhívásig harmonikus volt az együttműködésük Széles Tamással, a Magyar Ház pedig apolitikus intézmény. De amikor a főkonzul Sárvári Álmos kirúgását követelte, megdöbbent. A Magyar Ház igazgatója szerint Magyarország képviselőinek meg kéne tanulniuk elviselni a nyilvános kritikát, hiszen 1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket.