Polt Péter újabb nagyon nagy hal ellen zajló nyomozást ismert el

HírKlikk 2021. december 10. 18:35 2021. dec. 10. 18:35

Ismét egy több mint gyanús ügyet kapart ki Hadházy Ákos. Az országgyűlési képviselő pénteki Facebook-posztjában írta meg, hogy kiderítette, nyomoznak egy olyan üzlet ügyében, amelyet még Tarlós István főpolgármestersége alatt kötöttek 19 milliárd forint értékben. Ezt maga Polt Péter legfőbb ügyész is kénytelen volt elismerni a független képviselő írásbeli kérdésére.

Hadházy meg nem erősített információi szerint lehet, hogy máris vezéráldozatot követelt a nyomozás. Az ügynek valószínűleg köze lehet Sors László NAV-elnök nyári leváltásához, valószínűleg azért, mert nem tudta eltussolni a bűncselekményt. A NAV ugyanis már a nyáron hírt adott egy számlagyár lebuktatásáról. Hadházy szerint ezzel is összefügghet a mostani fejlemény.

Még éppen felfelé ívelő szakaszában van a rendszerváltás óta a legmagasabb kormányzati potentát, Völner Pál – menet közben lemondatott – igazságügyi államtitkár korrupciós ügye, s máris újabb – a gyanú szerint igen magas körökig felérő – botrányról érkeztek hírek. Köszönhetően Hadházy Ákosnak, aki november 24-én írásos választ kért Polt Pétertől egy két évvel korábbi fővárosi közbeszerzési ügy kapcsán. A legfőbb ügyész már válaszolt is.

Mint Hadházy írásbeli kérdéséből kiderült, az érintett (12442/2019 iktatószámú) közbeszerzést a Sys IT Services Kft. (jogutód a Sys IT Network Zrt.) kötötte a Budapesti Közlekedési Zrt.-vel még 2019. június 28-én – azaz a Fidesz főpolgármestere, Tarlós István ideje alatt – 19,04 milliárd forint összegre, informatikai üzemeltetési és fejlesztési feladatok ellátására. Az már a képviselő Facebook-bejegyzéséből derült ki, hogy BKV az év elején írta ki a közbeszerzést, amelyre – minő véletlen! – egyetlen ajánlat érkezett. Attól a cégtől, amelynek egyik tulajdonosa az a Várszegi Zsolt, akinek a neve a parkolási ügyekből ismerős: az ő nevével is fémjelzett SIS Parking Kft. volt ugyanis az egyik tagja azoknak a konzorciumoknak, amelyek többek között Újbudán, majd Zuglóban is veszteséges parkolási rendszert építettek ki. A cég alvállalkozóként a NER-kedvenc 4iG-t és a Magyar Telekomot jelölte meg.

A HVG már augusztusban foglalkozott a SYS IT Services Kft.-vel

Az ügyet augusztus végén a HVG tárta fel. Az akkori cikkből kiderül, hogy a SYS IT Services Kft.-vel függ össze az a számlagyár, aminek leleplezéséről július elején számolt be a NAV. A NAV akkor a Terrorelhárítási Központ segítségével országszerte nyolcvan helyszínen csapott le, 35 embert hallgatott ki, hármójuk letartóztatását pedig a bíróság el is rendelte, miután az online számlázási rendszernek köszönhetően kiderült, hogy a gyanúsítottak az elmúlt években 19 milliárd forintnyi, részben, vagy egészben fiktív számlával összesen négymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

 

Hadházy úgy tudja, hogy az alvállalkozók nem, vagy nem teljesen végezték el a munkát, ellenben számláztak, vagyis munka nélkül kaptak pénzt az adófizetők kárára. „Az ügy szálai az egyelőre meg nem erősített hírek szerint igen magasra érnek. Lehet, hogy máris vezéráldozatot követelt a nyomozás, hiszen – úgy tudom – köze lehet Sors László NAV-elnök idén nyári leváltásához (akinek a bűne az lehetett, hogy nem tudta időben leállítani az eljárást)” – írja Hadházy.

Mindenesetre szerinte „valami nagy zavar van az erőben”, Polt Péter ugyanis az írásos kérdésére adott válaszában elismerte, hogy nyomozás folyik az informatikai szerződés ügyében, sőt – mint jelezte – már gyanúsított is van. A NAV ugyanis nyomoz „jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás” gyanúja miatt, mégpedig a SYS IT Services Kft-t érintő ügyben.

Akárhogyan is, az újabb botrány nem jön jókor a Fidesznek. A héten ez már a második korrupciósnak kinéző olyan ügy, amely köthető a regnáló kormányhoz, s amelyben Polt Péter kénytelen volt elismerni, hogy valóban folyik nyomozás.

Forrás: Hírklikk