Portfolio: a svéd modell totális katasztrófa, és még csak nem is létezik

Puzsér Róbert 2020. szeptember 28. 07:48 2020. szept. 28. 07:48

Az Index gazdasági melléklete tájékoztatás helyett, önmagának is ellentmondó hisztériakeltést folytat.

Amint a mellékelt képen olvasható, a Portfolio újságírója három hónapja még totális katasztrófának nevezte a svéd modellt, megerősítve ezzel anyalapja és a sajtó teljes vertikuma által gyakorolt rettegtetés-propagandát. Köszönet Hont Andrásnak a találatért!

Eltelt három hónap, és kiderült, hogy a svédek mérték fel legjobban a helyzetet, az emberiségnek pedig meg kell tanulnia hosszabb távon együtt élni a koronavírussal. Közben az Index teljes szerkesztősége felmondott, az állampolgárok felelősségérzetére építő svéd védekezési stratégia pedig épp olyan hatékonynak bizonyult, mint a belgák és a spanyolok karanténjai. Időközben az is kiderült, hogy Orbán Viktor a turizmus-üzletág lerablására használja a járványt: az ország határait lezárja, a vendéglátóipari egységeket tizenegykor bezárásra kényszeríti, az államból élő labdarúgóklubok stadionjait azonban nyitva tartja. Kiderült, hogy a svéd kormány képes szembenézni a hibáival: a miniszterelnök elismerte, hogy nem sikerült megóvnia az idősotthonokat, ezért a járvány második hullámára készülve, Svédország kifejezetten ide csoportosítja erőforrásait. A karanténpárti politikusok és sajtómunkások eközben nem hajlandóak elismerni, hogy túlreagálták a járványfenyegetést, hogy szintén képtelenek voltak megvédeni az idősotthonok lakóit, hogy az inkompetenciájuk és a hisztériájuk az emberiséget soha nem látott gazdasági válsággal fenyegeti.

Mégis van, ami három hónap elteltével változatlan: Zsoldos Ákos, a Portfolio újságírója tizennyolcadikán hajnali hat előtt öt perccel továbbra is rettegtet. Már nem azzal, hogy a svéd modell totális katasztrófa, hanem azzal, hogy soha nem is létezett, úgyhogy minden jó, ahogy van. Ha a társadalmak nem engednek a rendpárti tombolásnak, nem engednek a kommentfalakról hömpölygő pániknak, akkor jön az armageddon, ahogy Svédországban történt volna, ha lenne egyáltalán svéd modell. De persze nincs. Csak kínai parancsuralmi modell meg Donald Trump-féle vállrándítási modell van – ebből szabad választani. Aki nem hisztériázik vezényszóra, azt várja a lélegeztetőgép.