Programot hirdetett az ellenzéki polgármesterjelölt Győrben

HírKlikk 2020. január 9. 09:04 2020. jan. 9. 09:04

Tiszta város, tiszta jövő mottóval, programot hirdetett az össz-ellenzéki – a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP által is támogatott – polgármesterjelölt szerdán, Győrben.

Pollreisz Balázs sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a programot a győri ellenzéki pártokkal és civilekkel közösen írták, célja pedig a január 26-ai választás legfontosabb üzenete, az, hogy Győr legyen újra „a becsület városa".

Az össz-ellenzéki jelölt azt mondta, megválasztása esetén, egyik első intézkedése az lesz, hogy a Transparency International Magyarországgal átvizsgálják az önkormányzat és cégei által kötött szerződéseket, emellett rendeletbe foglalják a K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az atlatszo.hu oldal által készített „Ez a minimum! – Az önkormányzatokban" című hatpontos átláthatósági javaslatot.

Olyan várost szeretnének – folytatta Pollreisz Balázs –, ahol tiszta a levegő, ezért egyebek mellett bejelentenék Győrben a klímavészhelyzetet és moratóriumot hirdetnének a zöldterületek csökkentésére. Sárás városrészben befejeznék a csatornahálózat építését a győri ivóvízbázis védelme érdekében, a két légszennyezettség-mérő állomás mellé még négyet telepítenének, a dízelüzemű városi buszokat környezetbarátabbakra cserélnék–- sorolta, és ígéretet tett arra is, hogy polgármesterként zöld rendszámos autót használna.

A közlekedési helyzet javítása érdekében, olyan szolgáltató- vagy szolgáltatást megrendelő központot hoznának létre, amely a város összes, a közösséget érintő közlekedési módozatát kezeli, valamint iskolabuszrendszert vezetnének be, amivel a reggeli és délutáni dugók mértékét lehetne csökkenteni – mondta.

Pollreisz Balázs ígérete szerint, ciklusa végére valamennyi győri középiskola minden városrészből biztonságos kerékpárúton lesz megközelíthető.

A további programelemek között szerepel, hogy – egyebek mellett – felülvizsgálnák a hulladékszállítási rendszert. Minden hulladékszállítási szerződéssel rendelkező győri háztartás ingyen kapna egy palackprést. Olyan stratégiát is kidolgozna az önkormányzat a Széchenyi István Egyetemmel, amelyben azt vizsgálják, hogy az autóiparon kívül, milyen más iparággal gazdagodhatna a megyeszékhely – közölte.

Gazdaságbiztonsági alapot hoznának létre, amelyből egy esetleges válság esetén, a győri munkavállalókat és cégeket lehetne támogatni. Az önkormányzati dolgozóknak pedig olyan bérkiegészítést vezetnének be, amellyel meg lehetne tartani a munkavállalókat, és újra életre hívnák az érdekegyeztető tanácsot.

Bővítenék az ifjúsági garzonok és nyugdíjasházak hozzáférési lehetőségeit, kilakoltatási moratóriumot vezetnének be, bérlakásépítési programot indítanának – ismertette az ellenzéki politikus.

CT- és MR-diagnosztikai központot alakítanának ki, amelyben a győrieket ingyen vizsgálják, emellett a 65 évesnél idősebb lakosok minden decemberben tízezer forintot kapnának a várostól – tette hozzá.

Pollreisz Balázs hangoztatta, hogy a cél egy európai, fenntartható módon fejlődő zöld város kialakítása.

Győrben január 26-án azért tartanak időközi választást, mert az október 13-án megválasztott polgármester, Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) november 8-ával lemondott tisztéről.

Forrás: MTI