Puccs: Orbán bármikor likvidál, ha a hatalmi érdekeit sértem

HírKlikk 2023. augusztus 26. 12:23 2023. aug. 26. 12:23

Csak lokalitásban hiszek, politikai pártban nem – hangzott el a Klikk TV Puccs című műsorában, ahol Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Németh Kristóf színész, színházigazgató beszélgetett Lampé Ágnes műsorvezetővel.

Gémesi György a jövő évi önkormányzati kampány kapcsán ugyanis arról beszélt, hogy 2017-ben megpróbálta felépíteni az Új Kezdet nevű pártját.

– Rögtön Pegasus listára kerültem, föltörték a lakásomat, ügyészségre, bíróságra jártam. Nekem erre nincs szükségem, se a gyerekeimnek, se az unokáimnak. – mondta Gémesi. Az önkormányzati vezető úgy véli: a Fidesz politikusai megöregedtek, kifáradtak, nem tudnak megújulni. Csak a kommunizmus módszereit képesek alkalmazni politikai ellenfeleikkel szemben.

– Kósa Lajosra csak legyintünk, de azok is, akik ott vannak az élbolyban. Csak a kommunista technikával próbálkoznak. Ezek ugyanazok a mechanizmusok, amelyekkel egy népet, vagy kört lehet manipulálni. Ameddig nem nő ki egy versenyképes másik oldal, addig ez így fog működni.

Ezzel kapcsolatban előkerült Lázár János júniusi nyilatkozata. A miniszter a Rádió 7 műsorában akkor úgy fogalmazott: „Ha a hódmezővásárhelyiek megválasztják Márki-Zay Pétert polgármesternek, ami persze szívük joga, és van persze lehetőségük erre, akkor a kormánytól semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak”.

– Nem tiszta beszéd ez Lázár János részéről? – vetette fel Németh Kristóf. – A Fidesz ugyanis felméri, hogy az ilyen kijelentések politikai kommunikációs szempontból mennyire hatékonyak. Mert a durva mondatok nagyon működnek. Így egyértelmű az üzenet: tessék átgondolni, kire tetszik szavazni.

Gémesi szerint viszont Lázár ezzel azt állítja: csak a párt által kijelölt embert lehet megválasztani.

– Ezt pedig úgy hívják, hogy kommunizmus.

A szárszói kezdeményezéssel kapcsolatban Gémesi beszélt arról is, hogy beigazolódott-e Orbán Viktor 1993-as szárszói jóslata a politikai hidegháborúról. Úgy látja ugyanis, hogy Orbán bármikor likvidálja őt, ha a hatalmi érdekeit sérti.

Miközben a gazdasági érdekkörök a politikát irányítják.

– Ez nem Mészáros Lőrinc és a jacht kérdése, annál sokkal mélyebben húzódó rendszerekről van szó. Nemzetközi vonatkozású, energiával, akár Oroszországgal kapcsolatos ügyletekre is gondolhatunk. Olyan szintű érdekek és átláthatatlan hálózatok, amelyek nagyban befolyásolják a haza érdekében hozott döntéseket – tette hozzá Gémesi.