Pulai András: az Orbán-kormány eljutott oda, hogy kiderült, hazudtak reggel, délben, este

HírKlikk 2022. július 27. 09:55 2022. júl. 27. 09:55

Joggal feltételezhető, hogy a kata kérdése, a rezsiemelés megrázza, megrázta a fideszes hívők jelentős részét is. Az időközi választások eredményei azonban egyáltalán nem ezt mutatták. A feltételezhető okokról kérdezte Pulai Andrást, a Publicus Intézet ügyvezetőjét Németh Péter a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

Pulai álláspontja szerint egy ilyen kormánylépés nem múlik el nyomtalanul. „Két problémát is érdemes itt vizsgálni. Az egyik a kínálati, a másik a keresleti oldal. A kínálati oldalon most elég komoly gondok vannak, hiszen két hatalmas villámcsapás is levágott két szent tehenet, mint a kata és a rezsicsökkentés. Most eljutottak oda, hogy – klasszikust idézzünk – hazudtak reggel, délben, este.”

A kormányzati buboréknak nyilván van egy olyan szűk magja, amit ez meg sem karcol, de mint minden politikai pártnál, itt is vannak lazán és erősebben kapcsolódó szavazók. „Ezekre bizony hatással lehetnek a történtek.”

A keresleti oldalon azt érdemes vizsgálni, hogy mit mutat fel erre az ellenzék válaszul, „van-e, amivel az említett csalódott szavazókat meg tudják szólítani. Itt én komoly deficitet érzek, mert valójában nincs ilyen.” Pulai szerint különböző demonstrációk, események, felszólalások természetesen vannak, de az a kérdés, hogy mindezt érdemben be tudják-e valahova csatornázni. „Továbbra is azt látom, hogy ez nem sikerül.”

Ennek okát abban látja, hogy a választók továbbra sem vevők a szétdarabolt ellenzékre. „Az pedig, hogy egy-egy meghirdetett demonstráció mögött melyik ellenzéki párt vagy személy sejthető az vagy nem érdekel senkit, vagy nem jegyzi meg senki, netán három nap után már nem is marad hatása.”

A közvélemény-kutató szerint ezek az események akkor tudnának igazán hatni, ha az ellenzék egységesen lépne fel. „Mert nem arról van szó, hogy mást mondanának ezekről a kérdésekről, inkább versengés zajlik, hogy melyikük nyomta meg előbb az enter gombot a Facebook-on az esemény meghirdetésével.” Ez kontraproduktív az erők egységesítésével szemben. 

Márpedig elképzelhető, hogy sokan kiábrándulnak a kormánypártból a meghozott intézkedések következtében. Az is elképzelhető, hogy a szavazóik száma is csökkenni fog. Ez azonban Pulai szerint a bizonytalanok növekedésével jár inkább, semmint a konkrét ellenzéki pártot választókéval.

„Amíg nincs egy markáns ellenzéki fellépés, ezek a Fideszből kiábrándultak ott téblábolnak a politikai senkiföldjén.”

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt tekinthető meg

Forrás: Hírklikk