Pusztító lehet a koronavírus a romák között

HírKlikk 2020. április 9. 05:30 2020. ápr. 9. 05:30

A lét peremén élő romák különösen ki vannak téve a koronavírusnak – írja magyarországi beszámolójában a londoni székhelyű Reuters hírügynökség. A helyzetleírás kiinduló állítása, hogy Orbán Viktor populista miniszterelnök hétfőn nagyszabású akciótervet ismertetett a koronavírus-járvány miatti gazdasági kiesés következményeinek enyhítésére, és ez a terv a befektetésekre, valamint a foglalkoztatásra összpontosít, ám megkerüli a mélyszegénységben élőket.

A Klubrádió lapszemléje szerint, a cikk emlékeztet arra, hogy a kelet-európai roma közösségek nyomorognak, körükben magas a munkanélküliség, és különösképpen válságok idején, gyakran válnak hátrányos megkülönböztetés céltáblájává, bűnbakká. Szól arról, hogy a magyar romák növekvő feszültségről adnak hírt, és hogy a kezdődő elbocsátások során diszkrimináció is tapasztalható.

A Reuters megszólaltatja Kadét Ernőt, a Roma Sajtóközpont jogvédő aktivistáját, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a gazdasági válság az első pillanattól fogva különösen óriási hatással van a szegregált vidéki térségekre. Ezeknek az embereknek nincs semmi megtakarításuk, semmi vésztartalékuk – idézi a cikk az aktivistát.

Megállapítja, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, sajtótájékoztatóján nem tett említést semmi olyan tervezett intézkedésről, ami segítene a romákon. A miniszter által vázolt, hitelekkel, képzéssel, adózással és bérekkel kapcsolatos programok a kormányszóvivő szerint „minden magyar érdekét szolgálják” – írja a Reuters.

A hírügynökségi áttekintés felidézi, hogy Orbán Viktor februárban jelezte: a kormány figyelmen kívül fogja hagyni azt a bírósági ítéletet, miszerint kártérítés jár a kelet-magyarországi iskolákban jogellenesen szegregált roma gyerekeknek. A Fidesz azt állította, hogy a romáknak a liberális ügyeket előmozdító, magyar származású milliárdoshoz, Soros Györgyhöz kapcsolódó emberek segítettek a keresetek megindításában. Ez kiváltotta azok tiltakozását, akik szerint a Fidesz gyűlölködést szít romák és nem romák között. Magyarok – roma családok és civil aktivisták – ezrei vonultak tiltakozva a parlament elé, de a téma héttérbe szorult, amikor a koronavírus végigsöpört Európán.

A hírügynökség kitér arra, hogy a roma közösségek az átlagnál sérülékenyebbek a járvány szempontjából. Északkelet-Magyarországot, ahol a romák százezrei koncentrálódnak, egyelőre ugyan jórészt elkerüli a fertőzés a kormányzati adatok szerint, de a továbbterjedés pusztító hatású lehet a roma közösségekben, ahol sokan szenvednek tüdőbetegségekben, illetve cukorbajban.

Váradi Gábor miskolci roma vezető kiemelte, hogy több roma közösségben a legelemibb higiéniai feltételek sem adottak, és ha a család otthon éhezik, akkor a romák a kijárási tilalomnak sem fognak tudni eleget tenni. A Reuters idézi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet emberi jogokkal foglalkozó hivatalának az egyik jelentését, miszerint a romák több helyen zsúfoltságban élnek, ami ellehetetleníti a járvány elleni küzdelem egyik kulcselemének, a távolságtartásnak az érvényesítését.

Forrás: Klubrádió