„Putyin hasznos idiótája" – EP-képviselők Orbán moszkvai útjáról

HírKlikk 2022. február 2. 08:20 2022. feb. 2. 08:20

Az EU politikusai eleve gyanakodva figyelték a magyar kormányfő moszkvai vizitjét az orosz elnöknél, hiszen attól tartottak, Orbán veszélyeztetheti az EU külpolitikáját. Ez a szkepszis – úgy tűnik – Orbán moszkvai megbeszélése után sem oszlott.

Az út előtti uniós kritikák szerint a miniszterelnök látogatása támogatásként is értelmezhető, miközben Putyin csapatösszevonásaival Ukrajnát fenyegeti – írja az Euronews.

Az Európai Parlament külügyi és védelmi bizottságainak ukrajnai missziója előtt tartott sajtóbeszélgetésen Orbánt direkt figyelmeztették, hogy Putyin meg akarja osztani az EU-t. Ezért a magyar kormányfőnek a közös európai álláspontot kell képviselnie.

„Orbán jobb, ha megvédi az EU érdekeit a Putyinnal való teázás közben, különben bebizonyítja, hogy veszélyt jelent Európa biztonságára" – twittelte a megbeszélés kezdetekor Hilde Vautmans, a liberális Renew frakció részéről.

Az EU Observer is arról írt, hogy szövetségesei nagy figyelemmel kísérik Orbán moszkvai útját. „Ha csak azért megy oda, hogy a magyarországi orosz befektetésekről beszéljen, az az Európán kívüli magatartás bizonyítéka" – mondta a lapnak egy uniós tisztségviselő.

Mint kiderült, a vizitjét „békemissziónak" nevező Orbán Putyin felé úgy értelmezte az EU külpolitikáját, hogy az az orosz követeléslista dacára is béke- és megállapodáspárti: az EU szerinte egységes abban, hogy senki nem akar konfliktust Oroszországgal.

„Orbán Viktor, a mi állítólagos szövetségesünk a V4-ben, baráti megbeszélésekre repült Vlagyimir Putyinhoz az Ukrajna elleni folyamatos orosz agresszió idején. Petr Fiala egyértelműen kiállt Ukrajna mellett, és ezt köszönöm. Kérem, forduljanak el végleg Orbántól!" – szólította fel az új jobbközép cseh miniszterelnököt Mikuláš Peksa zöld/kalózpárti EP-képviselő Orbán moszkvai útja után.

„Putyin naponta örülhet a sok hasznos idiótának. Az utóbbi évekbeli üzleti modellje jelenleg tökéletesen működik. Ijesztő" – kommentálta nyilvánvalóan az orosz-magyar gázüzletet Dennis Radtke néppárti EP-képviselő.

„A szankciós politika kudarcra ítélt eszköz. Nem hiszem, hogy elfogadhatóak Oroszország vagy más országok számára" – idézte Orbán moszkvai szavait Daniel Freund zöld EP-képviselő, hozzátéve, „Senki sem szereti a szankciókat. De ha más országokat támadsz meg – vagy otthon lerombolod a demokráciát –, akkor lehet, hogy ez az egyetlen működő eszköz."

Orbán tárgyalásaival egyidőben fontos információt tett közzé a kijevi EP-küldöttség tagjaként Radoslaw Sikorski néppárti képviselő, volt lengyel védelmi és külügyminiszter: „O. Reznyikov ukrán védelmi miniszter most tájékoztatta a kijevi EP-küldöttségünket arról, hogy Magyarország megakadályozza Ukrajna hozzáférését a NATO kibervédelmi eszközeihez. Bravó, Orbán Viktor, bravó nemzetközi eurofóbok! Vlagyimir Putyin ezt értékelni és jutalmazni fogja."

Ami pedig az Orbán által Moszkvában beharangozott békés, konfrontációmentes EU-s külpolitikát illeti, „Azonnal újabb nemzetközi szankciós csomag lép életbe Oroszországgal szemben, ha az orosz csapatok megsértik az ukrán határt" – jelentette ki Boris Johnson brit kormányfő Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.