Putyin mindent megüzent a beszédében, amelynek a vázát Sztálin 1941-es beszéde adta

NVZS 2022. május 9. 16:06 2022. máj. 9. 16:06

„Nagyon tévednek azok az elemzők, akik azt állítják, nem jelentett áttörést Vlagyimir Putyin mai, viszonylag rövid, 15 perces beszéde. Az orosz elnök egy szimbólumrendszer mentén ugyan, de tisztán a világ tudtára adta, mire készül Ukrajnában” – mondta a Hírklikknek Tarjányi Péter, aki egy döbbenetes párhuzamra is felhívta a figyelmet: a Vörös Téren elhangzott ünnepi beszédnek a vázát Sztálin 1941. november 7-i – szintén a Vörös Téren tartott, s ugyancsak ünnepi – beszéde szolgáltatta. A biztonságpolitikai szakértő leszögezte: a nyugati politika és katonai elit nem jól gondolkodik, mert hiába segít a Nyugat pénzzel, fegyverrel, hírszerzéssel, stb. Ukrajnának, hiába okoz ez nagy veszteségeket Oroszországnak, a moszkvai vezetést ez nem fogja kijózanítani. „Moszkva nem gondol tárgyalásra, békekötésre; a „nácik” és a nyugat ellen folyik az orosz nemzet szent háborúja; nincs megtorpanás, Oroszország győzni akar és a háború folytatódni fog”.

Rácáfolva a várakozásokra, Vlagyimir Putyin mai, a náci Németország felett aratott, a nácizmus feletti győzelem évfordulója alkalmából elhangzott beszédében nem jelentett be sem hadüzenetet Ukrajnának, nem rendelt el általános mozgósítást Oroszországban, s nem is utalt arra, hogy valamiféle tárgyalásos megállapodásra törekedne az ukrán vezetéssel. Ezzel szemben deja vu érzése lehetett azoknak a nézőknek/hallgatóknak, akik még emlékeznek (vagy tanulmányaikból ismerik) a hidegháborús retorikát, tudnak olvasni a sorok között, s értik a „szocializmus” szimbólumrendszerét. 

A deja vu érzést nem csak a külsőségek okozták, értsd ez alatt a szovjet időket idéző dísztribünt a Lenin Mauzóleum előtt és persze magát a katonai parádét, még akkor is, ha ezúttal – vélhetően a háború miatt – az visszafogottabb volt a szokásosnál. A beszéd maga is azt a kort idézte. Az orosz lélekre ható közös erős hívószavakra – mint Nagy Honvédő Háború, harc a nácik, a fasiszták ellen, Oroszország védelme, Nagy Oroszország, stb. – csak ráerősített a ceremónia végén szöveg nélkül lejátszott himnusz, aminek a zenéjét a Szovjetunió szétbomlása után megtartották, de a szövegét átírták. Az áthallás egyértelmű volt, miként például Odessza emlegetése egy 2015-ös, oroszok borzalmas halálát követelő tűzeset kapcsán, vagy akkor, amikor Putyin többször is egybemosta a hitleri Németország elleni háborút a Donbaszért folyó harcokkal. Az Ukrajna és a Nyugat emlegetésével használt hidegháborús retorika és az évtizedekkel korábban megszokott szimbólumrendszer üzenete ráerősít arra az érzésre, amit azok az Ukrajnából érkező képek váltanak ki, amelyeken a szovjet kor sarló és kalapács jelképei láthatók orosz harci járművökön, illetve az elfoglalt ukrán területeken kitűzött zászlókon. 

Irány hátra? Az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek hidegháborúja, egy Ukrajna elleni éles háborúval ötvözve? Tarjányi Pétert kérdeztük.

„Sok elemző szerint ugyan nem volt nagy áttörés a beszéd, ám én másként látom: ez a beszéd minden volt, csak nem semmitmondó” – szögezte le elöljáróban a biztonságpolitikai szakértő, aki egyetértett azzal, hogy nagyon is kemény beszéd volt ez az említett szimbólumrendszerben. Úgy látja, hogy ilyen beszédet Putyin nem tartott a háború kapcsán a február 24-i hajnal négy órakor sugárzott (ám napokkal korábban felvett) beszéde óta. Azóta a súlyát illetően ilyen megszólalása nem volt, nem véletlenül várta mindenki a mai mondandóját.

Tarjányi öt pontja

Tarjányi Péter a Putyin-beszéddel (is) foglalkozó Facebook posztjában öt pontba szedte, mit tudhatott meg a világ abból. Egyrészt azt, hogy az orosz politikai vezetés egységesen döntött az Ukrajna elleni támadásról. Másrészt azt, hogy a most zajló műveleteket önvédelmi, azaz honvédő harcként látják Moszkvában, és így kívánják az orosz nemzetet mobilizálni. Harmadsorban a beszéd után az tudható, hogy Putyin nem gondol tárgyalásra, békekötésre. A „nácik” és a nyugat ellen folyó háború az orosz nemzet szent küldetése. Abból pedig, hogy Putyin nem jelentett be általános mozgósítást, az következik, hogy úgy látják: az orosz katonai erő, Ukrajna NATO-támogatása ellenére is elégséges a győzelemhez. S az ötödik putyini üzenet: nincs megtorpanás, Oroszország győzni akar és a háború folytatódni fog.

 

Azzal, hogy május 9-én ilyen hidegháborús, a Nagy Oroszország és a Nagy Szovjetunió szimbólumrendszere mentén, a nácik elleni harcok jelképeivel teletűzdelt, a Nagy Honvédő Háborút ismételgető beszédet tartott Putyin, ráerősített arra, hogy a végsőkig ki fognak tartani – fejtegette Tarjányi. Innen kezdve a békekötésről, tűzszünetről lehet, de nem érdemes fantáziálni, az oroszok ugyanis eldöntötték, hogy Ukrajna kell nekik. Nem Luhanszk, nem a Donbasz, hanem Ukrajna. Oroszország ismét egy Nagy Honvédő Háborúban vesz részt, önmagát védi, ezért hajtott végre megelőző csapást a „nácikra”. A helyzetet – üzente Putyin – a Nagy Honvédő Háborúhoz hasonlóan kell megoldani.  

A beszédből azonban nemcsak ez derült ki, hanem az is, hogy nem lehet napokban, hetekben mérni ezt a háborút. Az orosz politikai vezetés felkészült arra, hogy hónapokig, de akár évekig is elhúzódhatnak a harcok, ahogy a náci németeket is négy év alatt sikerült legyőzni. Moszkva most is arra számít, hogy majd szépen lassan felőrlik az ellenfelet. 

De hát nem tanultak az oroszok Afganisztánból? – kérdeztük, emlékeztetve arra, hogy az ukrajnai harcok 75 napja alatt is már több katonájukat veszítették el, mint az afganisztáni háború kilenc éve alatt.  „Nem” – válaszolt lakonikus tömörséggel Tarjányi Péter. Mint rámutatott: Afganisztán ugyan fontos volt a közép-ázsiai viszonylat miatt és az ideológiai hidegháborús viszonyrendszerben, de Ukrajna Nagy Oroszország többszáz éves gondolatisága miatt kell Moszkvának. 

Tarjányi Péter komoly hasonlóságot vélt felfedezni Putyin mai ünnepi beszéde és Sztálin 1941-es beszéde között, amit a generalisszimusz akkor tartott a Vörös téren, amikor a Wehrmacht Moszkva kapuinál állt. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez adta Vlagyimir Putyin mai beszédének a vázát. Sztálin akkor megfogalmazta, hogy a háború egyetlen lehetséges kimenetele a náci Németország feletti győzelem, Oroszország totális győzelme, Németország totális vereségével. 

Ezt mondta Sztálin 1941-ben

Sztálin 1941 november 7-én a Vörös téren a többi között leszögezte: „Nem olyan erős az ellenség, mint ahogy azt egyes begyulladt tudákosok feltüntetik...Ha nem a német hírverők hivalkodó nyilatkozatai alapján, hanem Németország tényleges helyzete alapján ítélünk, nem nehéz megérteni, hogy a német fasiszta területrablók katasztrófa előtt állnak...Németország elvérzik, embertartalékai fogynak, a lázadás szelleme hatja át...A német területrablók utolsó erejüket feszítik meg. Kétségtelen, hogy Németország nem sokáig bírja az ilyen erőfeszítést. Még néhány hónap, még egy félév, esetleg egy rövidke év — és a hitleri Németországnak össze kell roppannia gaztetteinek súlya alatt”.

 

„A szimbólumrendszer mentén nem nehéz megtalálni a párhuzamokat” – vonta le a következtetést Tarjányi Péter, aki szerint persze eléggé nyakatekert a putyini logika, miszerint megelőző csapást kellett mérni Ukrajnában a fasisztákra, akik egyébként atomfegyverrel fenyegetőztek („megjegyzem, az ukránok részéről soha nem hangzott el ilyen, miközben az oroszok fenyegetőzéseit szinte meg sem lehet számolni”).

Mindennek fényében mire készüljön Európa? – tettük fel a kérdést. „Mint a mai Facebook posztomban is jeleztem: az Európai Unió is beragadt a sárba, onnan küzd a háború okozta gazdasági problémákkal” – mondta. Mint kifejtette, hosszú feszültséggel teli időszakra kell berendezkedni, s – üzente – nagyon óvatosan kell ezt kezelnünk. Merthogy hiába gondolták elemzők, hogy történik valami kijózanodás orosz oldalon, ilyen nem következett be. Hasonlóképpen, hiába gondolták sokan, hogy az oroszok majd elgondolkodnak a veszteségeken, ez sem történt meg. „A nyugati politikai és katonai elit egyszerűen nem jól gondolkodik – ahogy Afganisztánban sem gondolkodott jól, ahol azt hittük, hogy majd tetszeni fog nekik a mi demokráciánk, de nem kértek belőle” – fogalmazott a szakértő. Be kell látni, hogy a Nyugat hiába segít pénzzel, fegyverrel, hírszerzéssel, stb. Ukrajnának, hiába okoz ez nagy veszteségeket Oroszországnak, ez nem fogja kijózanítani a moszkvai vezetést. „Ezért volt döntő Putyin mai beszéde, ebből és a megelőző két februári beszédéből kiolvasható, hogy mire kell számítson Ukrajna és a Nyugat” – szögezte le Tarjányi Péter.