Putyin: Moszkva hasonló lépéssel válaszolhat a NATO-infrastruktúra közeledésére

HírKlikk 2021. november 30. 21:20 2021. nov. 30. 21:20

Oroszország a „vörös vonal" átlépésének tekintheti a NATO csapásmérő eszközeinek Ukrajnába telepítését és kénytelen lesz erre a fenyegetésre hasonló választ adni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy keddi online nemzetközi befektetői fórumon.

Értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy miért kellett a NATO-t keleti irányba bővíteni, amikor a Nyugat és Oroszország kapcsolatai a 90-es évek közepén „csaknem szövetségesiek" voltak. Rámutatott, hogy a NATO katonai struktúrája Moszkva ismételt kérései és figyelmeztetése ellenére, megközelítette az orosz határokat.

Putyin szerint a lengyel és a román területen felállított MK-41-es rakétavédelmi rakétaindító állások Tomahawk csapásmérő rendszerrel is felszerelhetők.

„Ez fenyegetést jelent számunkra, ez nyilvánvaló tény" – mondta.

Az orosz elnök szerint a hiperszonikus fegyver kifejlesztése kényszerű válasz volt erre. Kifejezte reményét, hogy Nyugaton a józan ész és a felelősségtudat kerekedik felül annak érdekében, hogy ne lépjék át a „vörös vonalakat" (Oroszország alapvető nemzeti érdekeinek határát). Mint mondta, ilyen lépés lehet a csapásmérő eszközök Ukrajnába telepítése.

„És mi mit tegyünk? Akkor kénytelenek leszünk valami hasonlót létrehozni azzal szemben, aki bennünket fenyeget. És ezt már most meg tudjuk tenni" – mondta.

Kitért rá, hogy az orosz haditengerészetnél a jövő év elején hadrendbe állítják a Cirkon hiperszonikus manőverező repülőgépet. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a NATO nagyszabású hadgyakorlatokat tart az orosz határok közelében.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy reális lehetőség-e az orosz csapatok Ukrajnába vezénylése, azt mondta, hogy ilyen kockázatról már az év elején is beszéltek, „de mint látjuk, ez nem történt meg".

„Nem arról van szó, hogy küldünk-e csapatokat vagy nem küldünk, harcolunk-e vagy nem harcolunk. Arról van szó, hogyan építsünk ki olyan kapcsolatokat, hogy valamennyi nemzetközi szereplő számára méltányosabb, fenntarthatóbb fejlődést teremtsünk és figyelembe vegyük biztonsági érdekeiket" – hangoztatta.

Putyin szerint, ha majd mindenki őszintén törekszik erre, „senki sem érez majd fenyegetést". Ugyanakkor rámutatott, hogy a Donyec-medence szakadár köztársaságainak lakói számára folyamatos fenyegetést jelent a területük közelében zajló csapatmozgás.

Oroszország elfogadhatatlannak minősítette az ausztrál-brit-amerikai katonai szövetség létrehozását. Emlékeztetett rá, Moszkva egységes biztonsági rendszer megteremtésére törekszik, amely számításba venné a nemzetközi párbeszéd minden részvevőjének érdekeit.

Lehetségesnek nevezte az orosz-kínai együttműködés harmadik országokra történő kiterjesztését, mert szerinte a két országnak „nagyjából egyforma" a megközelítése és az elvi hozzáállása. Támogatásáról biztosította Peking Egy övezet, egy út projektjét.

Leszögezte, hogy Oroszország Kínával történő kapcsolatépítését a saját, nem pedig harmadik országok érdekei fogják vezérelni. Úgy vélekedett, hogy Peking ugyanígy viszonyul Moszkvához.

Putyin szerint Oroszország nem fél a kínai katonai potenciál növekedésétől. Megerősítette, hogy részt szándékozik venni a Kínában megrendezendő téli olimpiai játékok megnyitóján.

Az orosz vezető tragikusnak nevezte Afganisztán nyugati megszállása és az „arab tavasz" következményeit. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy egyes nyugati országok szinte semmilyen tanulságot nem vontak le az afganisztáni kudarcukból és az ottanihoz hasonló módon lépnek fel a Közel-Keleten és Afrikában.

Azt mondta, nem döntötte el, hogy indul-e a 2024-es elnökválasztáson, hozzátéve, hogy az alkotmány értelmében ehhez joga van, ami stabilizáló hatással van az orosz belpolitikára. Helyeslően reagált Joe Biden amerikai elnök arra vonatkozó bejelentésére, hogy újraválasztatná magát egy második mandátumra. Úgy vélekedett, hogy jelentős mértékben ártana az Egyesült Államok kormányozhatóságának, ha már most megkezdődne a választási kampány.

Moszkva tájékoztatta Washingtont, hogy nincsenek agresszív tervei Ukrajnával szemben

Oroszország tájékoztatta az Egyesült Államokat arról, hogy nincsenek agresszív tervei Ukrajnával szemben – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára kedden a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapnak nyilatkozva.  

„Az amerikai félhez intézett azon felhívásaink ellenére, hogy fejezze be a dezinformáció terjesztését mind a tömegtájékoztatási eszközökben, mind az európai partnerekkel történő kapcsolattartásban, ebben nem történt változás" – nyilatkozott.

Patrusev ennek okát abban látta, hogy Washington Moszkva állítólagos agresszív terveire hivatkozva, újabb szankciókat kíván bevezetni Oroszország ellen és fegyvert szállítana Ukrajnának. Az orosz tisztségviselő szerint az ukrán határ közelében nincsenek indokolatlan orosz csapatmozgások és nem tervezett gyakorlatok. Hozzátette, hogy Oroszország figyelemmel kíséri a NATO és Ukrajna csapatainak mozgását a határai közelében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a brazil hivatali partnerével Carlos Alberto Francával közösen megtartott moszkvai sajtótájékoztatón sérelmezte, hogy a NATO „jelentős alegységeket és haditechnikát" dob át az orosz határok közelébe, Ukrajnában, a Donyec-medencében pedig erőket és erőket vontak össze „egyre nagyobb számú nyugati kiképző támogatása mellett".

Lavrov szerint a nyugati országok évek óta „oroszellenes lépésekre provokálják" Kijevet, amely „katonai kalandokra ragadtathatja magát".  Kifejezte reményét, hogy „a jelenlegi kijevi rezsim nem követi Szaakasvili útját".

Az orosz diplomácia vezetője Miheil Szaakasvili georgiai elnökre utalt, aki 2008-ban kísérletet tett rá, hogy katonai erővel hódítsa vissza a szakadár Dél-Oszétiát. A konfliktusba Moszkva beavatkozott a georgiai kormányerőkkel szemben, majd elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét. Ezt rajta kívül csak Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru tette meg. A két köztársaságot Georgia továbbra is saját területének tekinti.

Forrás: MTI