Putyin nem jöhet jól ki a tárgyalásos rendezésből

HírKlikk 2024. október 22. 18:30 2024. okt. 22. 18:30

Robert Kagan úgy gondolja, hogy sokan pártolják ugyan a tárgyalásos rendezést Ukrajnában, de nem számolnak azzal, hogy Putyin aligha fogadja el.

A Brookings Intézet vezető elemzője szerint a területi engedmények hívei látják a veszélyt, hogy Putyin alighanem a szomszéd ország többi részét is be akarja kebelezni, amint a hadserege felkészül rá, ám ez a tábor úgy gondolja, hogy ki lehet védeni a fenyegetést: amerikai és NATO-fegyverekkel, jelentős újjáépítési támogatással.

Mindazonáltal az ukránokat, bármennyire is ágálnak ellene jelenleg, rá lehet venni, hogy adják fel az ellenkezést, hiszen a nyugati segítségtől függnek – véli Kagan a Washington Postban. Ugyanakkor Putyin aligha megy bele abba, hogy egy igencsak ellenséges szomszédja legyen, amely egyhamar nem felejti el a rengeteg halottat, gyilkosságot és kínzást. Biztosan felbukkan a revansizmus is. Ráadásul jól felfegyverzik és fokozatosan beveszik a nyugati katonai szövetségbe. Az elnök aligha tudná leplezni stratégiai kudarcát.

Az esetleges megállapodás semmiképpen nem lesz igazságos, nem fizetteti meg Moszkvával az agresszió árát. Döntő lesz a kidolgozásához, hogy mekkora lehet az ukrán fegyveres erő és miként alakul kapcsolata az Egyesült Államokkal, valamint a NATO-val. A Kreml bizonyosan korlátozni akarja majd a katonai támogatás mértékét.

Lehetséges azonban, hogy mégis belemegy, mert azt feltételezi, hogy a Nyugat a végén kihátrál Kijev mögül. Ez azonban kockázatot is rejt számára, hiszen ahogy befejeződik a háború, elkezdődik a felelősségre vonás. Ezért elképzelhető, hogy inkább folytatja a harcokat.

A másik tényező, ami jobb belátásra bírhatja, ha úgy véli, hogy szétesik a katonasága. Bár jó okkal feltételezheti, hogy előbb jut el odáig a nyugati-ukrán együttműködés. De ha a szövetségesek nem változtatnak sürgősen az irányon, akkor az egyetlen lehetőség Ukrajna tényleges megadása lehet. Amerikának el kell döntenie, hogy kész-e elveszteni az országot.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom