Rákay az elüldözött művész fiát kommunistázza

Harkai Péter 2021. január 11. 14:55 2021. jan. 11. 14:55

A közpénzen kormányjobbágy és önfelkent Petőfi-reinkarnáció Rákay Philip (magyarul Kálmán) annyira műveletlen azért a havi néhány millióért, hogy még arról sincs fogalma, kivel kapcsolatban kapott parancsot, hogy szélsőbalosként le kellene járatnia.

Nos, az általa lábszagú stílusban profi baloldali provokátorként definiált Berg Dániel, a Momentum II. kerületi önkormányzati testület képviselője azon művészcsoport tagjainak a leszármazottja, akiket a hetvenes években kiutasított az országból az akkor még keménykezű kultúrpolitika. Ekkoriban a kis Rákay még Kálmán volt és bizonyára piros vagy kék nyakkendőben énekelte a szovjet-magyar barátságot éltető úttörődalokat.

A legendás és nem mellesleg világhírű művészcsoport, Halász Péter társulata annyira öntörvényű alkotásokat hozott létre a hetvenes évek „szűrt levegőjében” máig legendás lakásszínházi előadásaikon, hogy a rendszer nem tudott mit kezdeni velük, így hát kiutasították mindannyiukat az országból. Nem úgy, mint Rákay Philipet, aki a hatalom ölebeként jut vastagon kent honoráriumhoz színvonaltalan médianyalonckodásaiért. Halászék New Yorkban találtak állandó helyszínre és Squat Theatre néven, nem mellesleg saját tehetségük okán, örökre beírták a nevüket a független színházak történetébe. 

A rendszerváltás idején visszatértek Magyarországra, de feltehetően maguk sem gondolták, hogy akik a „komcsik” után jönnek, mint például Rákay, még silányabb anyagból tákolódnak össze, mint gyűlölt politikai elődeik. A Halász-féle társulatból kerültek ki Berg Dániel szülei is – ennyi Rákay kíméletlen és szívós oknyomozással kiderített amerikai-magyar kettős állampolgárságú Berg Dániel identifikációjának az eredője.  

„Berg nem Bond. Ő csak a momentumos ’Che Guevara hasonmás- és hazaárulási verseny’ e heti győztese” – többek között ezt írta Rákay Philip „médiaszakember” minap a Facebook-oldalán kifejtve, hogy Berg Dániel 2017-ben Amerikába utazott, ahol a Magyarország belügyeibe való beavatkozásért, valamint az Orbán-kormány megregulázásért lobbizott. Az ötvenes évek ávós-besúgós stílusában tényként állítja, hogy a Momentum színeiben politizáló Berg Dániel külön érdekessége, hogy „a CEU-tüntetések előtt néhány hónappal vették fel a Soros-egyetemre, ezért költözött Magyarországra”, valamint „már a tüntetéseken is feltűnt, hogy Berg nem egy hétköznapi szimpátiatüntető, hanem professzionálisan képzett provokátor.”

Arról, hogy mindezek ismeretében mégis mi állhat Rákay lejáratós napiparancsának a hátterében, magát az érintettet, Berg Dánielt kérdeztük, vajon miért lát benne ifjú kora ellenére is kommunista ősellenséget Rákay Kálmán Philip?

– Mivel a Momentum a fiatalok körében a legnépszerűbb ellenzéki párt s ebben a kormány egyértelműen fenyegetést lát, mindent megpróbálnak, hogy lejárassák a pártunkat. Ezek egyértelműen kudarcra ítélt kísérletek, ráadásul képtelenek megszólítani a fiatal generációt, az erre irányuló lépéseik rendre kudarcot vallanak. Elég csak a diploma nélküli huszonéves államtitkár-helyettes Rácz Zsófiát említeni vagy Novák Katalin fiataloskodó megnyilvánulásait vagy az online térben elindított Megafon nevű propagandaoldalt. Ezzel szemben tőlünk két ifjú és felkészült politikus is bejutott az Európai Parlamentbe, a legnépszerűbb ellenzéki párt lettünk, mindez komoly aggályokat jelent a Fidesznek, főként, hogy az ő szavazóik főként a szépkorúak köréből kerül ki

– válaszolta megkeresésünkre Berg Dániel.

Arra a felvetésre, hogy mindezt egy átfogó politikai koncepció részeként tapasztalják-e vagy csak véletlen elsült Rákay kezében a klaviatúra, az ifjú képviselő egyértelműen az előbbi okokat sejti a támadás mögött:

– Ez a narratíva egyértelműen átjön a Rákay-dolgozaton is, mivel egyértelműen felszólítja a fiatalokat, hogy ne higgyenek a Momentumnak, mert mi megfertőzzük őket szélsőbaloldali eszmékkel. Ez ráadásul azért blődség, mert deklaráltan centrista, szolidáris és piacbarát párt vagyunk, nem definiálnám magunkat konkrét baloldali pártként. Láthatóan fantáziátlanul ezzel a jelzővel igyekszik lázba hozni a garnitúráját a Fidesz, ahol már a Jobbik is baloldali pártnak számít. Az tény, hogy kiváló nemzetközi kapcsolataink vannak, amin nincs semmi szégyellnivaló. Véleményem szerint, aki nem Vlagyimir Putyinnal keresi a kapcsolatot, több esélye van a nemzetközi értékek megteremtésére, amiknek a hiányában vergődik a jele magyar kormány. Mi elkötelezetten és kimondottan atlantista párt vagyunk, szeretnénk, ha Magyarország visszatérne arra a vonalra, ami a '90-es években elindult, miszerint a nyugathoz, Európához tartozunk, az Egyesült Államok pedig egy fontos szövetségese az országnak.

Ha már amerikai ügynökként igyekeztek beállítani, a küszöbön álló, Joe Biden vezette amerikai politika magyarországi hatásáról kérdezve, Berg Dániel, úgy is, mint a Momentum nemzetközi témákban felelős ügyvezetője, egyértelműen változásokat remél:

– Joe Biden ki is jelentette, hogy szeretne összehívni egy nemzetközi csúcsot a jogállami demokráciák kérdésében, elképzeléseit pedig feltehetően határozottan képviseli majd a részben magyar származású külügyminisztere, Antony Blinken is. Minden bizonnyal egy határozottabb politikát fognak képviselni az Orbán-kormánnyal szemben is és meghúzzák azokat a határokat, amiket az orosz vagy a kínai befolyás jelenhet, de feltételezhetően a jogállami kérdések szigorú betartását is következetesen megkövetelik. Az amerikai politikával a jövőben is keresni fogjuk a kapcsolatot és ez nem hazaárulás, hanem a jelen kormány nagyon is aggályos külpolitikájának, valamint a jogállam leépítésének a kritikája – nyilatkozta a Hírklikknek Berg Dániel, a II. kerületi önkormányzati testület képviselője.