Rég nem láthattunk ekkora szívatást a magyar parlamentben

HírKlikk 2020. november 23. 15:00 2020. nov. 23. 15:00

Varga Mihály rendkívül kínos pillanatokat élt át az Országgyűlés hétfői ülésnapján.

Mesterházy Attila szocialista politikus hétfőn a Parlamentben – tőle nem megszokott módon – papírból kezdte felolvasni hozzászólását, ami valahogy így szólt:

„Az EU gyengeségei közé tartozik, hogy nem tud a saját maga által vallott értékeknek és elveknek érvényt szerezni. Egy országnak – amíg csak törekszik az unió tagjává válásra –  komoly feltételrendszernek kell eleget tennie, a jogállamiság, a demokrácia, az emberi és kisebbségi jogok betartása terén. Tagként azonban már nincs ilyen szoros kontroll az országok felett. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy az unió intézményei félnek beavatkozni egy-egy kormány belügyeibe.

Ezért fel kell ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére, és az alapelvek betartására késztesse (…) mert az uniónak ügyelnie kell arra, hogy értékeinek védelme ne csak papíron valósuljon meg. Ezeket az értékeket az unió tagjaként egyetlen tagállam se sérthesse meg. Meggyőződésem, hogy az Európai Unió nem habozhat, amikor arról van szó, hogy egyes kormányok megsértik az unió által vallott értékeket. Ki kell dolgozni azokat az eljárásokat, amelyeket ilyen esetekben alkalmazni lehet, hogy egyetlen tagállam se bújhasson a be nem avatkozás nemzetközi jogi elve mögé.”

A szocialista képviselő miután felolvasta azt a szöveget – amit manapság ellenzéki képviselők szájából gyakran hallunk –, felnézett a papírjai mögül, és azt kérdezte Varga Mihálytól,

Miniszterelnök-helyettes úr, mi erről a véleménye?

Varga hetykén felállt, és hosszasan beszélt arról, hogy „a jogállamiság megőrzése elsősorban a nemzeti alkotmányos intézmények felelőssége, amit az Alaptörvény megfelelően biztosít. Egyes politikai szereplők ugyanakkor politikai nyomásgyakorlásra használják a jogállamiság fogalmát és szankciós eszközöket kívánnak alkalmazni Magyarországgal szemben”.

Eddig semmi különös nincs ebben a párbeszédben. Unalmas vita keretében, egy ellenzéki képviselő a demokrácia és a jogállamiság, az uniós értékek betartatását szorgalmazta, a kormánypárti képviselő meg elküldte melegebb éghajlatra. Ezután viszont egy izgalmas fordulat következett…

Mesterházy egy perces viszontválaszában azt mondta:

miniszterelnök-helyettes úr, ha jól értem, nem ért velem egyet. Ez csupán azért érdekes, mert amit én felolvastam, az szóról-szóra a Fidesz európai választási programja.

Majd felmutatta a kormánypárt programját és megjegyezte: talán ez az egyetlen eset, amikor támogatnám a Fidesz programját.

Varga Mihály kínos pillanatait hangos nevetéssel díjazták az ellenzéki képviselők.