Rekorddöntögető részvétel lehet a mai választáson

HírKlikk 2024. június 9. 14:45 2024. jún. 9. 14:45

A 13 órás adatok alapján nagyon magas lesz a részvétel a választáson – a jelek szerint hatottak az elmúlt hónapok belpolitikai botrányai, mozgásai. Országosan a jogosultak 33,14 százaléka már voksolt, ami durván 6,5 százalékkal több, mint a legutóbbi önkormányzati választáson délután 1-ig mért, s közel 10 százalékot ráver a 2019-es EP-választásra. Budapesten még az országos átlagot is meghaladó a részvétel, kérdés, ki mozgósított jobban, illetve mennyire tüzelte fel azokat, akik lehet, nem is mentek volna el szavazni, ha Szentkirályi Alexandra visszalépésével a Fidesz deklarált jelöltjévé előlépett Vitézy Dávid-ügy nem lett volna. Kérdés persze, mely párt/jelölt szavazói tüzelődtek fel jobban.

Budapesten az országos átlagnál magasabb, 34,58 százalékos tehát a részvétel, a megyék közül pedig Zala megyében (33,45 százalék).  Fejér megye is aktív, ott 30,04 százalékos volt eddig a részvételi arány. 

Arányaiban a legkevesebben – ahogy már a nap folyamán előtte is – Szabolcs-Szatmár-Beregben járultak délután egy óráig az urnákhoz (30,24 százalék), hátulról a második Hajdú-Biharban (30,42  százalékkal).

A korábbi adatokat itt és itt találják.

A részvételi arány tehát viszonylag magas, de azért nem éri el a 2022-es országgyűlési választásokon 13 óráig leszavazottakét, ami 40,01 százalék volt. Akkor végül a jogosultak 70,21 százaléka szavazott. Ebből talán az is következhet (bár mechanikusan ezt azért nem lehet kijelenteni), hogy attól elmarad majd a mostani részvétel. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom