Rendeletcunamit zúdított az országra a kormány az év utolsó munkanapján

HírKlikk 2023. december 30. 10:25 2023. dec. 30. 10:25

Az idén sem maradt el az év végi nagy rendeletdömping. Az év utolsó munkanapjának éjjelén két Magyar Közlöny is napvilágot látott, ezekben összesen 35 kormányrendelet és 69 miniszteri rendelet található. Olyanok vannak köztük, mint a 2024. évi úthasználattal kapcsolatos díjkötelezettségek vagy az árfigyelési rendszer új listája. Összesen közel 380 oldalnyi új jogszabályt, vagy módosítást tettek közzé, a legkülönbözőbb területekről.

A Portfolio szúrta ki, hogy két közlöny is megjelent pénteken éjjel. Mint a portál megjegyezte, semmilyen meglepetést nem okozott a nagy rendeletdömping, ugyanis megszokhattuk már, hogy az ünnepek alatti időszakban, de különösen az év utolsó munkanapján rákapcsol a rendeleti úton történő kormányzás. A kormány előszeretettel használja ki az ünnepi időszakokat, és különösképpen az év végi ünnepi időszakot. Így tett december 29-én, az év utolsó munkanapján, amikor is megjelent a Magyar Közlöny 193. és 194. száma.

Azt már mi számoltuk össze, hogy pontosan hány rendeletet bocsátottak ki ebben a két közlönyben. Nos, a „leltár” a következőképpen fest: 35 kormányrendeletet tartalmaz a két kiadvány, ezek között a tanárbéremelés már pénteken előre bejelentett intézkedésének a jogszabályát. Ezen túl, 69 miniszteri rendelet is napvilágot látott.

A legaktívabb Lázár János építési és közlekedési miniszter volt, aki 30 rendeletet jegyez, közte azt, amely az útdíjakról, és a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíj és pótdíjkülönbözet mértékéről intézkedik. Megtudhatjuk belőle például, hogy a D1 és D2 kategóriában az útdíj ki nem fizetése miatt kivetett büntetés 60 napon belül „csak” mintegy 14 875 forint, azon túl azonban már 59 500 lesz.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter 23 rendeletet jegyez, köztük a szélerőműves pályázatokra vonatkozót is. Ezen túl  11 rendeletet adott ki a gazdaságfejlesztési miniszter – ezek között van például az árfigyelési rendszer kiterjesztett listáját is tartalmazó jogszabály. Pintér Sándor belügyminiszter három, a miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal pedig két rendeletet jegyez.

Forrás: Portfolio