Rétvári: az új Nemzeti alaptanterv fontos célkitűzése a természetszeretet oktatása

HírKlikk 2020. július 25. 18:15 2020. júl. 25. 18:15

A környezetvédelmi oktatás területén Magyarország messze más országok előtt halad, ami megjelenik egyrészt a természettudományi tárgyak hangsúlyában, másrészt az osztálytermen belüli és kívüli foglalkozásokban – mondta szombaton Kemencén az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, a Kemencei Erdei Múzeumvasút 20. születésnapján tartott ünnepségen azt mondta, az új Nemzeti alaptanterv fontos célkitűzése, hogy a természet szeretetét az oktatásban is megjelenítse.

Hozzátette, hogy az új és a korábbi alaptanterveket összehasonlítva látható, hogy a klímaváltozás, éghajlatváltozás kifejezések a 2003-as és a 2007-es alaptantervekben egyszer sem szerepeltek, míg a 2012-es és a 2020-asban összesen nyolcszor.

Az államtitkár azt mondta, hogy a kormány igyekezett több tantárgynál speciális módon beépíteni a környezetvédő szemléletet az oktatásba, így a biológia és a földrajz mellett, a mozgóképkultúra, médiaismeret és az etika oktatásába is.

Rétvári Bence beszélt arról, hogy a tantermen kívüli oktatásban is hangsúlyos szerepet kap a környezetismeret, az olyan programokban, mint az ökoiskolai, ezer iskola vesz részt, a fenntarthatósági témahétre 1542 iskolából több mint 18 ezer osztály és 330 ezer diák regisztrált.

Hozzátette, a világ legnagyobb tanórájának egyhetes eseményéhez, amelynek ugyancsak a fenntarthatósági célok vannak a fókuszában, 634 iskola 4700 osztálya csatlakozott.

A Csodaszarvas programban, amelyben több tízezer fiatal vesz részt, a legnépszerűbb program a környezetvédelem – mondta az Emmi államtitkára, aki szerint a környezet megismerésének jó lehetőségei közé tartozik a kisvasutazás.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a kormány az eddig elhanyagolt kisvasúthálózatra, mint a turizmus fontos részére tekint.

Hozzátette, a kormánybiztosság első előterjesztésére a kormány megszavazott 10 milliárd forintot a kisvasutak felújításának első ütemére, majd elfogadta a második ütemet is, amelyre 12 milliárd forintot biztosított, ezekből a forrásokból folynak ma a kisvasút-felújítások.     

A kormánybiztos elmondta, támogatásukkal megújult egy ritka C50-es dízelmozdony, amely az 1950-es években készült és sokáig bányavasútként működött. A dízelmozdony Kemencén fog üzemelni.

Forrás: MTI/Hírklikk