Rogán mellett, Bártfai-Mágert is lecserélik

Németh Péter 2020. január 29. 14:22 2020. jan. 29. 14:22

A kormány átalakításáról szóló információink megjelentetése óta – noha értesülésünk széles körben elterjedt, és más média is beszámolt róla –, a hivatalos megerősítés vagy elutasítás nem történt meg. A Népszava például kérdéssel is fordult a Miniszterelnökséghez, illetve a MOL-hoz, ám egyik helyről sem kapott választ. Ezt talán megerősítésnek is vehetjük, azaz valóban ott van az asztalon Rogán Antal leváltása a propagandaminiszteri posztról és kinevezése a MOL elnökének, valamint Szijjártó átigazolása Rogán helyére, míg a külgazdasági és külügyminiszteri posztra Novák Katalin a kiszemelt.

A Hírklikk azóta újabb információkhoz jutott; egyrészt megerősítették, hogy ugyan felmerült Orbán Viktorban, hogy Gulyás Gergelyt is lecseréli, és új személyt visz a kancellária élére, végül azonban ettől a tervétől elállt. Ugyanakkor gyengülni látszanak Bártfai-Máger Andrea esélyei arra, hogy megőrizze tárca nélküli miniszteri posztját. Munkája ellen ugyan nem merült fel kifogás, de korábbi férje ügyei árnyékot vetnek rá is.

Az ex-férj, Balogh Sándor, akit költségvetési csalással és befolyásvásárlással gyanúsítanak, aki ellen immár az egész világra kiterjedő körözést adtak ki, és aki az elmúlt években még a kormány megbízható emberének számított, hisz ő vitte a 2017-e vizes világbajnokság ügyeit is. Egyébként pedig Balogh – a gyanú szerint – az államot százmilliókkal megkárosító céghálót működtet – legalább is így fogalmaz a G7 portál.

Más, megbízhatónak tűnő forrásból arról értesültünk, hogy Balogh tudhatott az ellene folyó eljárásról, illetve arról, hogy a bűnüldöző szervek megkapták az engedélyt az elfogására, mert gyorsan távozott Magyarországról – most már több, mint egy hónapja nincs hivatalos értesülés arról, hogy hol tartózkodik. A Hírklikk azonban úgy tudja, hogy Dubajban, ahol a kiadatási procedúra – ha elfogják egyáltalán – elhúzódhat akár egy évig is.

A férj, azaz Balogh Sándor ügyei feltehetően olyan hosszú árnyékot vetnek, amely kihatással lehet a hajdani feleségre is, azaz a kormány tagjára, Bártfai-Máger Andreára.

A kormány átalakításának első lépései elképzelhető, hogy még február elején megtörténnek; a miniszterelnök egyébként is sűrű hónap elé néz. A hét végén – mint ahogy erről beszámoltunk – Portugáliába utazik, hazajőve a parlament előtt egy nappal (február 16.) a Várkert Bazárban, majd másnap a parlament nyitónapján – szokás szerint – hosszabban értékeli a belpolitikai helyzetet, majd – talán – még ugyane hét végén megtartja évértékelő beszédét.