Romlanak a kapcsolatok Kína és az EU között

HírKlikk 2021. május 6. 12:06 2021. máj. 6. 12:06

A Kínával fennálló feszültség egyre fokozódik, ahogyan a kérdésben Európa közeledik Joe Biden amerikai elnökhöz. De a legnagyobb változás akkor következhet be, ha a szeptemberi németországi választáson a zöldek kormányzati szerephez jutnak. A hét éves kemény tárgyalások nyomán decemberben elért befektetési megállapodás Kína és az EU között a csúcs lehet, azóta ugyanis a kapcsolatok gyorsan romlanak – írja a Bloomberg hírügynökség.

Ha a mostani felméréseknek megfelelően, a zöldek jelentős kormányzati szerepbe kerülnek az őszi németországi választásokon, az újabb lehűlést hoz majd Kína irányában a legnagyobb európai gazdaságban. Angela Merkel múlt héten tárgyalt a kínai miniszterelnökkel, és egyebek között a kínai vakcináról és a klímaváltozás elleni harcban való szorosabb együttműködésről beszélt, de Berlinben úgy látják, hogy a viszonnyal kapcsolatos derűlátás eltűnt. Ám egy, a neve mellőzését kérő kínai tisztségviselő is úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy a zöldek kormányba kerülésétől függetlenül, leszállóágon vannak az Európához fűződő kapcsolatok. Ugyanakkor a gazdasági kapcsolatok megmaradnak, hiszen Kína Európa legnagyobb kereskedelmi partnere.

Minden jel arra utal, hogy Európa közeledik Joe Biden amerikai elnök álláspontjához. Az idézett kínai tisztségviselő szerint Amerika kényszerítette Európát a színvallásra. A befektetési megállapodás megkötése óta a hangulat jelentősen megváltozott: az EU márciusban csatlakozott az Egyesült Államokhoz, Kanadához és Nagy-Britanniához a Kína elleni szankciókkal, amelyeket az ujgurok üldözése okán hirdettek meg. Az uniós tagállamok kormányai pedig készek arra, hogy bírálják Pekinget a hongkongi elégedetlenség elleni fellépése miatt is – ez derül ki a külügyminiszterek jövő heti találkozójára előkészített, a hírügynökség birtokába jutott dokumentumból.

Kína azt remélte, hogy a gazdasági kérdéseket külön lehet választani a politikaiaktól, és hogy hatalmas piacával magához tudja kötni Európát, de ez egyre inkább lehetetlennek tűnik – mondta egy, a kormányhoz köthető kínai intézet kutatója, akinek tilos a külföldi sajtónak nyilatkoznia. Washingtonban is látják a Kínával kapcsolatos európai változásokat, és egy amerikai kormányzati tisztségviselő azt mondta a hírügynökségnek: „Németországban is igazi evolúció zajlik e téren”. A változás felgyorsulhat, ha a zöldek jelentős kormányzati szerephez jutnak, vagy pláne, ha győznek a szeptemberi németországi választáson. Ők ugyanis a jelenlegi kormánynál keményebb álláspontot képviselnek Kína kérdésében, és még a konzervatívokkal való esetleges koalícióban is változnának a hangsúlyok – fejtette ki a Bloombergnek az Európai Külügyi Tanács elnevezésű intézet egyik kutatója.  

Forrás: Hírklikk