Röptében a legyet

Föld S. Péter 2019. október 11. 06:55 2019. okt. 11. 06:55

Áder János hivatala nemrégiben azt közölte, hogy az államfő október 11 és 13-a között Görögországba utazott. Remélhetőleg még visszaér a vasárnapi szavazás végére, s leadja voksát az általa legalkalmasabbnak gondolt jelölt mellett. Áder államfő nem sok szót pazarolt a két nap múlva esedékes önkormányzati választásra, még az ilyenkor elvárt, közhelyektől hemzsegő szöveget sem hallhattuk tőle, vagyis, hogy a választás a demokrácia ünnepe, menjen el mindenki, s szavazzon lelkiismerete szerint.

Áder János hallgat a minden korábbinál mocskosabb kampányról. A véletlenségből épp a kampány végén napvilágra került botrányokról, köztük Borkai Zsolt fotóiról és videójáról, valamint az ezzel kapcsolatban fokozatosan kibomló korrupciós szálról. Ezek ilyenek, röptében a legyet, legyinthetnénk a győri polgármestert intim helyzetben mutató képek és videó láttán, ám ez csak amolyan mellékszál, stílszerűen előjáték az igazi botrányhoz.

Ahhoz, hogy a győri városvezető és haverjai – legalábbis Az ördög ügyvédje blog szerző szerint – milliárdokat szivattyúztak ki a közpénzekből, kétes üzleteket bonyolítottak, s távolról sem a tízparancsolat szellemében élték életüket. Áder államfőnek arról sincs véleménye, hogy a nyomozószervek nem mozdultak rá ezekre az ügyekre, s úgy tesznek, mintha semmi dolguk nem volna ezzel. Nem szólt semmit a választási krumpliosztásról, a váratlanul, épp a kampány idejére időzített pénzesőkről, arról, hogy a választókat, főként a tanulatlan embereket, rémhírekkel riogatják.

Áder államfőnek nincs szava arról, hogy milyenné lett az ország, amelynek hivatalosan ő az elsőszámú közjogi méltósága. Még akkor is feltűnő a passzivitása, ha tudvalevő, hogy a valóságos hatalomhoz neki semmi köze, mert azt Orbán Viktor gyakorolja. Orbán engedélye nélkül Áder jószerivel az orrát sem meri kifújni. Néha, amikor lenéz várbéli rezidenciája ablakából, elégedetten szemléli, hogy a köznép számára elérhetetlen magasságból milyen szép ez a város.