Rövidesen lejáró szavatosságú Covid-teszteket küldött a kormányhivatal a háziorvosoknak

HírKlikk 2021. október 28. 10:42 2021. okt. 28. 10:42

Olyan kínai gyártmányú Covid-teszteket küldött szét a háziorvosoknak a légúti panaszokkal érkező páciensek gyorstesztelésére a fővárosi kormányhivatal, amelyeknek december elején lejár a szavatossága.

Az operatív törzs két hete adta utasításba a háziorvosoknak, hogy az első három járványhullám idején kialakult gyakorlattól eltérően, mostantól a rendelőben teszteljék le a Covid-gyanús betegeket. Az új eljárásrendről Müller Cecília országos tiszti főorvos és György István államtitkár levélben értesítette az orvosokat. A változtatást azzal indokolták, hogy a Delta variáns terjedésével számítani kell a Covid-fertőzések számának növekedésére.

Mindez azért is érdekes, mert az első három járványhullám idején arra biztatták a Covid-gyanús pácienseket, hogy ne menjenek be a rendelőbe, csak telefonon konzultáljanak háziorvosukkal.

Az utasítás meglepte az orvosokat, és tiltakozást váltott ki. A rendelők többségében ugyanis nincs lehetőség a fertőzésgyanús és a nem fertőző betegek elkülönítésére, így a várakozó páciensek egymásnak is átadhatják a vírust. Emellett az érvényben lévő járványügyi protokollt sem igen lehet betartani, hiszen elvileg minden pozitív mintavétel után kiüríteni és fertőtleníteni kellene a rendelőt, ami lehetetlenné tenné az oltási program és normál rendelés folytatását.

A 24.hu által megkérdezett orvosok furcsának találták, hogy az új feladat elvégzéséhez nem új eszközökkel, hanem olyanokkal látták el őket, amelyek még a Delta variáns megjelenése előtti időszakból származnak. A nyilatkozók között volt, aki ebből arra következtetett, hogy az eljárásrend megváltoztatásának ötlete mögött az állhatott, hogy kezdeni kellett valamit a hamarosan használhatatlanná váló szállítmánnyal.

Forrás: 24.hu