Schmidt Mária kudarcai

HírKlikk 2019. szeptember 5. 09:11 2019. szept. 5. 09:11

A kultúrharcosok új generációja még az olyan keményvonalas ideológusokkal szemben is pozícióba kerülhet, mint Schmidt Mária. Különösen akkor, ha az udvari történész a mozgalmi dalok egyik fő karmestereként időnként éppen a vezérnek okoz kellemetlen pillanatokat – írja e heti számában a HVG.

Ritkán válik láthatóvá a nyilvánosság számára az, amikor a NER valakit éppen zsugorodásra ítél. Schmidt Máriát 2019 nyarán nem egyszer tagadták meg, hanem háromszor – olvasható az e heti HVG-ben.

Vesszőfutása júniusban kezdődött, mikor a Jerusalem Post szalagcímben közölte a megnyugtatónak szánt hírt: "az ellentmondásos történész már nem része a magyar holokausztmúzeumnak". Ezt követően a Figyelő határolódott el plakátokon Schmidt rövid, de emlékezetes lapvezetői korszakától.

A lap forrásai szerint a Terror Háza Múzeum vezetője mindent megtett – sikertelenül –, hogy a Figyelőt ne kelljen beadnia a "közösbe", vagyis a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba, és Orbánig érő csatazajt csapott. A nyilvánosság előtt viszont csak akkor fakadt ki, amikor Lánczi Tamásék – szerinte puccsszerűen – felmondtak a XXI. Század Intézetben.

A nagy visszhangot keltő szakítás óta folyik a találgatás, mit jelent Schmidt Mária szempontjából a kudarcok mesterhármasa. Az Orbán bizalmát a 2010-es választások után visszaszerző Schmidtnek már ahhoz sincs elég befolyása, hogy a Habony Árpádhoz is bekötött Láncziéknak attól kelljen tartaniuk, hogy utánuk nyúlva árthat nekik. A "Schmidt-birodalomnak" pedig akkora a hitelkitettsége, hogy sorsa a hitelező bankokon – például a Takarékbankon – múlhat. 

Forrás: HVG