Sebastian Kurz lemond kancellári tisztségéről

HírKlikk 2021. október 9. 20:30 2021. okt. 9. 20:30

Sebastian Kurz egy sajtótájékoztató keretében jelentette be lemondását, bár kiemelte, az ellene felhozott korrupciós vádak alaptalanok.

Sebastian Kurz a sajtónak jelentette be, hogy lemond kancellári tisztségéről, bár mindenekelőtt közölte, az ellen felhozott korrupciós vádak mind alaptalanok. Kurz úgy fogalmazott, más politikusok ellen is folytak már vizsgálatok, az újdonság az, hogy ezúttal “a koalíciós partner úgy döntött, hogy egyértelműen ellenem foglal állást”.

Háláját fejezi ki a saját pártján belüli támogatásért és a lakosság biztatásáért, majd közölte, patthelyzetben látja a koalíciót. De a járványnak még nincs vége, a gazdasági fellendülés még csak most kezdődött, ezért felelőtlenség lenne hónapokig “káoszba csúszni”.

“A hazám fontosabb számomra, mint a személyem”.

Miután bejelentette lemondását, jelezte, hogy Schallenberg veszi át a tisztséget, ő pedig pártelnökként megy a parlamentbe, ahol megpróbálja majd cáfolni az ellene felhozott vádakat. 

A kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében. A WKStA azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e a Kurz vezette ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Werner Kogler zöldpárti alkancellár csütörtökön kétségbe vonta Kurz politikai cselekvőképességét a kialakult helyzetben, ami koalíciós válsághoz vezetett a kormányon lévő Zöld Párt és az ÖVP között. A botrány nyomán az ellenzék kedden bizalmatlansági indítványt készült volna benyújtani a kancellár ellen.