Síklaki István: a kormánysajtó Orbán és a Fidesz ötödik hadoszlopa

Millei Ilona 2023. február 22. 14:25 2023. feb. 22. 14:25

A kormánymédia azért akarja Orbánt a legjobb miniszterelnökként feltüntetni, mert a nyalizás teljesen természetes reakció azoktól, akiknek az a céljuk, hogy „jól feküdjenek” – véli Síklaki István. A szociálpszichológus szerint ennél azonban érdekesebb, hogy sokan olyanok is nagyra tartják Orbánt, akik egyébként nem különösebben szimpatizálnak vele. Ez az interjú a miértről, és arról szól, hogyan jutottunk idáig. 

„Orbán Viktor nyomába se érnek az ellenzéki vezetők a magyarok szerint” „Orbán Viktor erős és hiteles politikus, nyugodtan kimondhatjuk: nekünk van miniszterelnökünk!” „Lánczi Tamás szerint Európában senki sem annyira autonóm és szabad, mint Orbán Viktor” Ilyen és hasonló címekkel jelentek meg a kormánypárti lapok. Miért van szüksége a kormányzati propagandának arra, hogy bebizonyítsa: Orbán a legjobb miniszterelnök?

Ennek két alapvető motivációja van, a talpnyalók részéről nyilvánvalóan a talpnyalás. Az, hogy Orbán a maga nárcizmusával ezt el is várja, magától értetődő. Vagyis ez a nyalizás, az előnyökért való hízelkedés, teljesen természetes reakció azoktól, akiknek az a céljuk, hogy „jól feküdjenek”. Ennél érdekesebb, hogy azért sokan olyanok is nagyra tartják Orbánt, akik egyébként nem különösebben szimpatizálnak vele. Ezt én arra vezetem vissza, hogy amikor az emberek olyan helyzetben vannak, hogy alattvalóként kénytelenek élni, mert a hatalom alattvalóként kezeli őket, ez az önbecsülésüknek nem egy kellemes állapot. Az alattvalók, amióta világ a világ, erre úgy reagálnak, hogy megpróbálják minél „nagyobbnak” nézni azt, aki uralkodik felettük. Mert sokkal kevésbé bántja az önbecsülésüket, ha egy „óriási”, egy „nagy ember”, egy „zseni” gyakorolja a hatalmat felettük, mintha szembe kellene nézni azzal, hogy egy ugyanolyan középszerű ember, mint akár ők maguk is.

A legjobban a Nézőpont Intézet tett ki magáért, 2015-ben a mérésük szerint még csak a megkérdezettek 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Orbán a legjobb miniszterelnök az elmúlt 25 évből, az idén már 49 százalék tartotta őt legalkalmasabbnak a miniszterelnöki feladatra…

A Nézőpont Intézet egy propaganda intézet, nem érdemes vele foglalkozni. Nyilván ahogy egyre inkább megyünk befelé a bajba, ahogy az egyre nagyobb, annál nagyobbat kell mondani az ellenkező irányba. Most azt mondták a Nézőpontnak, hogy hozzák ki, mennyit javult a helyzet, miközben egyre nagyobb a baj. 

2010-ben a kétharmaddal megnyert választás után Orbán Viktor négy olyan szektort jelölt ki, amelyben azt akarta, hogy a magyar tulajdon aránya meghaladja az 50 százalékot: az energia- és a bankszektort, a kiskereskedelmet és a médiát. Két éve, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén arról beszélt, hogy három szektorban, köztük a médiában is elérték a kitűzött célt…

A médiában nyilvánvalóan túl is teljesítették.

Ráadásul Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vezetője el is szólta magát a szervezet nemrég tartott nemzetközi konferenciáján, amikor azt mondta: „aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását, és azon keresztül az országot”.

Nem elszólta magát, hanem ehhez is tartják magukat. Annyira magabiztosak, hogy nem ügyelnek semmiféle látszatra. 

Ezért hozták létre 2018-ban a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA) is, amelyhez mintegy 500 médium tartozik?

Nyilván. Egy ilyen típusú rendszernél a központosítás a cél, az, hogy minden egy kézben legyen. Tehát a média is egy kézben legyen. Sokkal egyszerűbb a KESMA főnökének kiadni az utasításokat, amiket aztán ő végigcsorgat a hierarchián, mint külön-külön megkeresni mindenféle médiumokat.

Fricz Tamás, politológus, a Civil Összefogás Fórum szóvivője szerint a média már nem a negyedik hatalmi ág, hanem sokkal inkább ötödik hadoszlop. Merthogy a médiának nincs önálló hatalma, akarata, a befolyása csak látszat. A médiához sok pénz kell, és azok irányítják, akik a pénzt adják, vagyis a tulajdonosok. A KESMA-hoz tartozó lapokat pedig kormányközeli üzletemberek vásárolták meg, majd ingyen és egyszerre odaajándékozták az alapítványnak. Azok pedig a kormány álláspontját fújják. Lehet, hogy a kormánysajtó Orbán és a Fidesz ötödik hadoszlopa? 

Hát persze. Kérdés volt ez akár egy pillanatra is?