Sokkal súlyosabb a gázmérgezés a Mátrai Erőműnél, mint korábban gondolták

HírKlikk 2019. november 19. 15:55 2019. nov. 19. 15:55

Kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben az elmúlt napokban történt gázszivárgásokban – tudta meg az Átlátszó. A szennyezés forrása az Őzse-völgyi technológiai víztározóból kivett víz. Mészáros Lőrinc búzafeldolgozója is ebbe a tározóba üríti állítólag tisztított szennyvizét.

Korábban az online sajtó hírül adta, hogy a Mátrai Erőműben szúrós szagú gáz fejlődött, amitől több dolgozó rosszul lett. Akkor a Heves megyei katasztrófavédelem azzal nyugtatta meg a lakosságot, hogy a gáz erőteljes szagú, de „emberre nem veszélyes”.

Ez az álláspont mára megváltozott, egészségügyi mértéket meghaladó kénhidrogént, nitrogén-monoxidot és foszfor-hidrogént találtak az erőmű területén. Mindhárom gáz erősen mérgező, nagyobb koncentrációban akár halálos is lehet, ráadásul a foszfor-hidrogén erősen tűzveszélyes is.

Az Átlátszó birtokába került belső közlemény szerint a szennyezés forrása az Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai víz, amely az erőmű melletti víztározóból az erőmű területén lévő pótvízmedencébe, majd onnan egy szivattyúházon keresztül a füstgáz kéntelenítő berendezésbe kerül.

A Mátrai Erőmű Zrt. biztonsági osztálya által november 13-án kiadott munkavállalói tájékoztató (PDF) szerint „arra nincs lehetőség, hogy a technológiától a szennyezett vizet elvonják, ezért különféle műszaki megoldásokkal kellett a szennyező gázt a területről eltávolítani, a koncentrációját higítani, szervezési intézkedéseket kellett tenni, illetve az ott indokoltan munkát végzők egészségének megóvása érdekében soron kívül egyéni védőeszközök kerültek a munkavállalók részére átadásra” – írja a portál.

A cikkből az is kiderül, hogy a “munkavállalók egészségének megóvása érdekében” a katasztrófavédelmi hatóság a szivattyúház 50 méteres körzetét lezárta, az Őzse-völgyi víztározóhoz történő átjárást megtiltotta, ezekre a területekre csak sűrített levegős légzőkészülékkel lehet belépni, aminek a használatát a létesítményi tűzoltóság tanítja be a munkavállalóknak. Mivel ezek a gázok fokozottan tűzveszélyesek is, a szennyezett területeken tilos a nyílt láng használata és a dohányzás.

Az Átlátszó nevük elhallgatását kérő helyi forrásokra hivatkozva azt írja: teljességgel kizárt, hogy ez a fajta szennyeződés a Mátrai Erőműből került volna a technológiai víztározóba, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során ilyesmit még soha nem tapasztaltak. Azonban idén februárban kezdte meg működését az erőmű visontai telephelyén Mészáros Lőrinc hatalmas búzafeldolgozója és keményítőgyára, amelyhez az állam 6,2 milliárd forintos támogatást nyújtott.

A búzakeményítőt, glutént, maltodextrint, takarmányt és alkoholt előállító Viresol Kft. elvileg tisztított szennyvizét és csapadékvizét pedig szintén az Őzse-völgyi technológiai víztározó fogadja be, tehát ugyanoda kerül, mint ahonnan a hőerőmű azt a vizet veszi, amitől a dolgozói a múlt héten rosszul lettek.

Forrás: Átlátszó