Soros megint Orbán keze alá dolgozott

Nagy András 2019. február 13. 06:27 2019. feb. 13. 06:27

Hosszú idő után ismét hallatott magáról Soros György. A magyar származású amerikai üzletember tegnap megjelent írása, és úgy általában is a megszólalásai itthon csak a Fidesznek szolgáltatnak muníciót Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint.

Az európaiaknak fel kell ébredniük, ellenkező esetben az egyesült Európa álma válhat a 21. század rémálmává – hívja fel a figyelmet a „Europe, Please Wake Up” című cikkben Soros György. A Project Syndicate-en megjelent írás lényegében az Európai Parlamenti választásokra készülő EU jövőjét veszi számba, részletesen kitérve az európai szélsőségesek térnyerésére, és a magyar kormányra is.

Soros fő megállapítása szerint könnyen az EU is úgy járhat, mint a Szovjetunió 1991-ben, azaz atomjaira eshet. Szerinte az EP-választás mérföldkő lesz az Európa-párti, és az Európa-ellenes erők harcában, amelyben az Európa-ellenes erők, köztük a Fidesz, jelenleg előnyben vannak.

Pulai András szerint az ilyen típusú megnyilvánulások aligha fogják a szavazóurnák elé vinni az európai projektben hívő választók tömegeit. Soros György általában „inkább kevesebb, mint több sikerrel igyekszik belátásra bírni a józan többséget”, idehaza pedig rendszerint Orbán Viktor szavazóit sikerül vele mozgósítania – jelentette ki a Publicus Intézet elemzője.

A muníció pedig ismét megvan, de ez önmagában kevés, kell a jól bevált kormányzati propaganda is, és ne legyenek illúzióink, hogy a fideszes lakájmédia már be is tárazta a legújabb Soros-nyilatkozatot, természetesen a jól ismert, nemzetközi világ-összeesküvést vizionáló NER-narratívára kihegyezve.

A frontvonal Soros szerint nem a hagyományos jobb- és baloldali pártok és kormányok, hanem azok között húzódik, akik meg akarják őrizni az EU alapértékeit, illetve azok között, akik radikalizálni akarják Európát. Az üzletember a Fideszt is tagjai között tartó Európai Néppártot pellengérre állítva azt írta, az EPP elvtelenné vált, mert Orbán Viktort és pártját kizárólag az európai parlamenti többsége megtartása érdekében nem zárja ki soraiból.

Soros szerint az unió megvédéshez meg kell reformálni azt, ám ehhez első lépésként fel kellene ismerni az integrációra leselkedő fenyegetés nagyságát. Ez után fel kell ébreszteni az alvó Európa-párti többséget, és mozgósítani kell őket az európai uniós értékek védelmében.

Bár a magyar kormánymédia nyilván úgy fog tenni, mintha Soros ismét világuralomra tört volna, a mostani cikk nem jelenti azt, hogy az üzletember keményen készül az előttünk álló kampányra. A véleményét bizonyos kérdésekről eddig is elmondta, és alighanem ezzel a cikkel is elsősorban az európai döntéshozóknak kívánt üzenni Soros György Pulai András szerint.