Soros mélységesen elítéli és veszélyesnek tartja a vétópaktumot

HírKlikk 2020. december 11. 13:28 2020. dec. 11. 13:28

Mélyen elítéli a magyar-lengyel párossal kötött merkeli alkut Soros György. „Az EU két gazemberével, Orbánnal és Lengyelország valódi irányítójával, Jarosław Kaczyńskival Angela Merkel a lehető legrosszabb kompromisszumot kötötte” – szögezi le, rámutatva, hogy Orbán „puccsolt, s ezzel elegendő időt kaphat a jogszabályok és az alkotmány megváltoztatására, lehetővé téve a „közvagyon” fogalmának további módosítását, hogy még hatékonyabban csatornázhassa ki az illegálisan szerzett zsákmányt”. Orbán akár az EU elhagyására is készen állt, mivel nem hagyhatta, hogy felfedjék rezsimje korrupciójának valós mértékét, amivel az EU jogállamisági mechanizmusa fenyegetett”. Nem engedheti meg magának, hogy korlátokkal gátolják személyes és politikai korrupcióját, hiszen az illegális bevételek jelentik a rezsimje működéséhez, s a haverjai etetéséhez szükséges kenőolajat.

„Miközben az EU a létét fenyegető támadással küzd, vezetői egy olyan kompromisszummal reagáltak, ami azt a hitüket tükrözi, miszerint a fenyegetés eltűnik, azt csak akarni kell” – összegezte Soros György, aki szerint nem lett volna szabad legitim politikai álláspontként kezelni a magyar és a lengyel követeléseket, s nem lett volna szabad kompromisszumos megoldást keresni velük ebben a kérdésben. Orbán kleptokráciája és kisebb mértékben ugyan, de a lengyel kormánypárt, a PiS pimasz módon provokálja az EU alapértékeit. Ám végül a mérséklés helyett, jelentősen megnövelték a kockázatokat, amelyekkel az EU-nak szembe kell néznie.

Soros megértően ír Angela Merkel helyzetéről, sőt, még arról is, hogy miért nem akarja, hogy egy tagállam – Magyarország – bejelentse kilépési szándékát az unióból – ahogy arra Orbán az elmúlt napokban készült is, miután nem hagyhatta, hogy  rezsimjének valós korrupciós mértékét felfedjék, pedig az EU jogállamisági mechanizmusa valójában ezzel fenyegetett.

Orbán elképesztő összegeket sikkasztott el tízéves uralma alatt, köztük azokat az uniós forrásokat is, amelyeket a magyar emberek javára kellett volna felhasználni. Nem engedheti meg magának, hogy gyakorlati korlátot állítsanak személyes és politikai korrupciója útjába, hiszen ezek a illegális bevételek jelentik a rezsimje működéséhez, haverjai etetéséhez szükséges kenőolajat.

Orbán részéről elkeseredett hazárdjáték volt a vétóval való fenyegetés, de olyan blöffnek bizonyult, aminek kihívását fel kellett volna venni. Sajnos azonban Merkel megadta magát  a magyar és a lengyel erőszaknak. De a kompromisszum, amit az EU két gazemberével, Orbánnal és Lengyelország igazi vezetőjével, Jarosław Kaczyńskival kötöttek a lehető legrosszabb. Amit lehet róla tudni három alapvető pontja van – mutatott rá Soros, tételesen felsorolva azokat:

1. A deklaráció módosítja a november 5-én az EU intézményei által elfogadott szabályozás lényegét és szándékát, jelentősen gyengítve a jogállamiságot. Sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament, sem pedig a nemzeti kormányok nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen módon félrelökjék őket.

2. A megállapodás néhány kitétele azt a célt szolgálja, hogy elhalassza – akár két évre is – a jogállamiság feltételének alkalmazását.  Ez valódi puccs, mivel a 2022-es magyar országgyűlési választások utánra tol ki bármilyen konkrét fellépést. Ez pedig elegendő időt biztosít Orbán számára a jogszabályok  és az alkotmány megváltoztatására, lehetővé tenné a „közvagyon” fogalmának további módosítását, mégpedig olyan módon, hogy az illegálisan szerzett zsákmányát a gengsztertársai által irányított „alapítványokba" csatornázza ki a pénzeket. A Merkel-féle megállapodás kárvallottjai a magyar emberek lesznek.

3. A beterjesztett nyilatkozattal az Európai Tanács túllép a hatáskörén, miután korlátozza az Európai Bizottságot az elfogadott szabályozás értelmezésében. Ez veszélyes precedenst teremt, csökkenti a Bizottság jogi függetlenségét és jó eséllyel ellentmond az Európai Unió szerződésének.

Miután azonban nagyon sürgető a 750 milliárd eurós segélyprogram beindítása, jó az esély arra, hogy az Európai Parlament rá fog bólintani, annak ellenére is, hogy az semmibe veszi a szándékait – mutat rá.

Soros végül leszögezi: „Nem tehetek mást, mint kifejezem morális felháborodásomat, ahogy mindazok, akik az EU-t az európai és egyetemes értékek hordozójának tartották. Szeretnék figyelmeztetni arra, hogy ez a kompromisszum súlyosan rombolja az EU intézményei által a segélyprogram megalkotásával nehezen megszerzett  bizalmat.

Forrás: Hírklikk