Sorra buknak Orbán barátai

HírKlikk 2021. október 10. 10:10 2021. okt. 10. 10:10

A jobboldali hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szombaton délután zárult képviselőházi választást. A Spolu kapta a szavazatok 27,75 százalékát, a második helyen Anderei Babis pártja, az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Nem sokkal a csehországi választások előtt Orbán Viktor Prágában járt, hogy győzelemre segítse barátját, és harcostársát. Orbán fekete szombatja ezzel még nem ért véget: ugyanezen a napon lemondott másik szövetségese, Sebastian Kurz osztrák kancellár, a magyar labdarúgó válogatott pedig hazai pályán, zártkapus mérkőzésen kínos vereséget szenvedett Albániától.

Orbán Viktor szövetségese, Andrei Babis tehát vereséget szenvedett, s bár a cseh kormányfő kijelentette, hogy reméli, hogy ő kap kormányalakítási megbízást, a Spolu és Kalózok közölték, hogy ők tartanak igényt erre. 

Ha az elmúlt tíz év történéseit nézzük, elmondható, hogy Orbán barátainak nincs szerencséjük a magyar miniszterelnök támogatásával. Aki mellé Orbán odaáll, az rendre elbukik. Orbán a múlt héten Prágában járt, hogy a véghajrában támogassa Andrei Babis kampányát, ám a magyar kormányfőt tüntetők fogadták, akik Szégyen, valamint Diktátorok találkozója feliratú táblákkal tiltakoztak ellene.

Egyik legemlékezetesebb kudarca, amikor 2011 január végén Hoszni Mubarak egyiptomi elnök Kairóban fogadta a magyar miniszterelnököt. Két nappal később kitört az Arab tavasznak nevezett forradalom, Mubarak megbukott és börtönbe került.

Nem járt sokkal jobban Silcio Berlusconi olasz miniszterelnök sem Orbán kitüntető barátságával. A magyar miniszterelnök 2011 októberében közölte, hogy támogatja az akkori olasz kormányfőt, aki nem sokkal ezután kénytelen volt lemondani, mert nem sikerült megszereznie a képviselők többségének támogatását.

Érdemes még megemlíteni Mihalil Szaakasvili egykori grúz elnök esetét, akit Orbán 2012. szeptemberében látogatott meg, hogy segítsen neki választást nyerni. Ez nem sikerült, Szaakasvili  néhány nappal később menekülni kényszerült az országból.

Hosszan sorolhatnánk Orbán Viktor támogatottjainak vesszőfutását és hányattatásait. Még megemlítenénk Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, akit magyar kollégája szintén sikertelenül próbált a hatalomban tartani. Nem sokkal Orbán izraeli látogatása után Netanjahu elbukta a választást és lemondásra kényszerült.

Most tehát Babis cseh kormányfőt sikerült „megpuccsolnia” Orbánnak. Nem lennénk meglepve, ha a lengyelek már most megkérnék Orbánt, eszébe ne jusson meglátogatni ottani barátját, Kaczinskyt. 

Forrás: Hírklikk