Sorra postázzák vissza a szerzők Libriben árusított könyveit – visszatér a Három T?

HírKlikk 2023. szeptember 1. 18:30 2023. szept. 1. 18:30

Két hete írt rám a kiadóm, hogy otthon tartózkodom-e, mert visszahozzák a könyveimet – kezdte a beszámolóját Marosi Nikolett arról, hogy visszakapta a Libri hálózatán keresztüli értékesítésre szánt könyveit kiadójától. A miértre sem ő, sem a kiadó nem kapott eddig pontos választ. Az azóta azonban kiderült, hogy nincs egyedül ebben a helyzetben, más szerzők is hasonló csomagokat kaptak az elmúlt hetekben. A visszaküldött könyvekben közös az, hogy érintenek rendszerkritikus sorokat vagy LMBTQ tematikát. Újraéledőben az aczéli három T?

Tiltott, tűrt, támogatott – volt a kádári, avagy Aczél György-i három T-re keresztelt kultúrpolitika szlogenje a hatvanas, hetvenes években. A jelek szerint, a Libri háza táján visszatér ez a gyakorlat, amelyre a kecsup.hu hívta fel a figyelmet. A kecskeméti portálnak több szerző is megerősítette azt, hogy kiadói visszapostázzák egyes könyveiket, amelyekben a kormány számára érzékeny tartalomvilág a közös.

„A miértre azonban azóta sem kaptam választ. Elvileg a kiadó sem kapott semmilyen előzetes jelzést, hogy a Libri hálózatán keresztül értékesített könyvek visszajönnek hozzá a boltokból. Azóta egy zárt csoporton belül kapcsolatba kerültem más, a kiadó berkein belül lévő szerzőkkel és kiderült, hogy nem egyedüli a történetem, sokaknak visszapostázták a könyveit” – számolt be a fóliázási botrány után tapasztalt jelenségről Marosi Nikolett a lapnak.

Volt olyan kiadvány is, amelynek csak egy részét kapta vissza a szerzője, feltehetően azért, mert kelendősége miatt a kiadó magánál is megtartott belőle párat. S.A. Locryn néven alkotó írónő személyesen is nyilatkozott a kecsup.hu-nak, és elmondta, hogy érintett kötete, az Edinburgh kék fényei című, transznemű férfiakról szól, pedig újra is kellett nyomni, mert nagy volt rá a kereslet. A visszapostázások hírét a lapnak Csapó Ádám is megerősítette, aki Hotel California című regényét látta viszont dobozokban. Az ő írása komoly társadalmi, morális, etikai kérdéseket vet fel, összegezte a szerző, majd idézett belőle egy sort, amely talán kiváltotta a visszaküldést: „Egyél, mert kell az erő, ha be akarsz lépni a falépítők sorába: IV. Béla, Custer tábornok, Donald Trump és Orbán Viktor…” Azt mondta, a kellemetlenség ellenére örül a visszaküldésnek Csapó, mert ezek szerint értették a célzást, még ha üzenete nem is kifejezetten ennek a rendszernek szól, hanem általános politikakritika.

Gombos Lászlónak a Hidegháború és még 30 év című kiadványa lehet szintén a harcias állami kultúrpolitika áldozata. A könyvkiadók már régóta tudták, hogy állami pályázaton nem indulhat olyan könyv, ami kritikus az orosz diktatúrával szemben, nem kaphatott állami pénzt, ami kritikus a kínai diktatúrával szemben, esetleg a magyar kormánnyal szemben – nyilatkozta a portálnak a szerző. Én a könyvben mindhárom szent tehenet levágtam: Kína, oroszok, hazai helyzet. A Libri pedig a tulajdonosváltás után cenzúra alá vette a könyvemet – tette hozzá Gombos.

A lap azon kérdésére, hogy hogyan tovább, Marosi Nikolett azt a választ adta, hogy vagy feltörekvő, kisebb kiadókat keresnek majd meg, akik merik vállalni a kockázatot, vagy marad a szerzői magánkiadás. Az utóbbi esetében azonban a kötetek nem kerülhetnek majd kereskedelmi forgalomba. „Én már úgy vagyok vele, hogy nincs veszíteni valóm. Dolgozom az új regényemen, ahol továbbra is vállalni fogom a véleményem és az üzeneteim. Az sem érdekel, ha nekem kell értékesíteni, legfeljebb kevesebbet nyomtatunk belőle, de nem fogom vissza magam, ahogyan eddig sem tettem!” – vallotta meg Marosi.

Az ügyben a kecsup.hu megkereste a Libri Csoport sajtóosztályát is, akiktől egyelőre nem kapott választ.

Marosi Nikolett, kecskeméti író visszapostázott könyvei. Fotó: Marosi Nikolett



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom