Súlyos pénzbírságot kaphat, aki nem teszi ki a házára ezt az apróságot

HírKlikk 2023. november 28. 03:45 2023. nov. 28. 03:45

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14/A. § (5) bekezdése szabályozza, hogy minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonosnak fel kell tüntetnie a házszámot. Az előírás elsődleges célja, hogy a mentőszolgálat, illetve a rendőrség számára eligazítást nyújtson vészhelyzet esetén, de ez a jelzés a hétköznapi életben is megkönnyíti a tájékozódást, illetve többek között a postások, futárok munkáját.

– Az önkormányzat szankcióval sújthatja azokat, akik nem teszik ki vagy nem tartják karban a házszámot az ingatlanukon. A lehetséges jogkövetkezményeket az adott önkormányzat rendeletben szabja meg. Ezek közé tartozhat a pénzbírság, melynek összegét az önkormányzat állapíthatja meg, illetve elrendelheti például a házszám kitűzését is.

"Több település esetében is előfordult a közelmúltban, hogy az önkormányzat általános felhívással élt az ingatlantulajdonosokkal szemben, hogy helyezzék ki a házszámot. Fontos azonban kiemelni: amennyiben a konkrét településen nincs erre vonatkozó önkormányzati rendelet, a törvényi előírás ellenére hátrányos jogkövetkezmények nem érhetik a házszámkihelyezést elmulasztó személyt" – mondta Nemes Imre debreceni ügyvéd a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál érdeklődésére.

– A küldemények elvárt minőségben történő kézbesítését gyakran megnehezíti az ingatlanokon a pontos házszámok hiánya – írta a Haonnak küldött válaszlevelében a Magyar Posta Zrt. Társasági Kommunikációs Osztálya.

Hajdú-Bihar vármegyében a közterületi névtáblákból, házszámtáblákból 21 településen tapasztaltak a postások az átlagosnál nagyobb mértékű hiányosságot. Ezekben az esetekben az önkormányzatokkal felvették a kapcsolatot, és közösen próbálták orvosolni a problémát. 

Tavaly júliusban a társaság figyelemfelhívó kampányt is indított, amelynek célja a ház- és ajtószámok, nevek és levélszekrények pótlása volt. A magyar lakosság komolyan vette a felhívást, 6-800 ezer ember pótolta a hiányos vagy nem jól olvasható címadatait, írta ki a nevét.

Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a tűzoltói beavatkozások több mint felét a műszaki mentés teszi ki, így tehát a házszám hiánnyal mint problémával a tűzoltók is rendszeresen szembesülnek. 

– A tűzoltók lakástűzhöz riasztva könnyebben tájékozódnak, mert már messziről látják, hogy melyik ingatlanról van szó. Ezzel szemben a műszaki mentést nehezíti, hogy sok házon nincs feltüntetve a házszám, vagy lakásoknál a kapucsengőn nincs név, vagy nincs a lakás száma kiírva. A legnagyobb probléma a külterületi ingatlanokkal van, illetve a tanyákkal, ahol előfordul, hogy egy-egy épület között kilométeres távolságok vannak. A tűzoltók riasztástól számítva két percen belül elhagyják a tűzoltólaktanyát, hogy a lehető leggyorsabban a bajbajutottak segítségre siessenek, de ehhez kell, hogy a cél is pontosan legyen megadva, és odataláljanak a helyszínre. 

- A házszámhiány nagy probléma, de létezik a tűzoltóknak háttértámogatás: munkájukat segíti egy döntéstámogató szoftver, melyet folyamatosan fejlesztenek. Többek között mutatja a tűzoltóknak az utat és a célt. Ezt a felületet a műveletirányítás is látja, csakúgy, mint a gépjárműfecskendő mozgását, így kérdés esetén meg tudják mondani a központból, hogy a jármű a rendszer alapján az adott utca melyik házszáma előtt járhat – fogalmazott.

– A mentők országosan naponta száznál is több olyan riasztást kapnak, amelyben minden perc, sőt minden másodperc számít, mert újraélesztésre vagy más életmentő beavatkozásra van szükség. A cím megtalálása még GPS segítségével sem egyszerű, ha hiányzik az utcanévtábla, nincs kint a házszám, a lépcsőház betűjele vagy az egyéb jelölés. A keresgélés ilyenkor percekig is tarthat, az időveszteség életekbe kerülhet – nyilatkozta a Haonnak Ménes Dávid, a Debreceni Mentőállomás vezetője.

Ménes Dávid aláhúzta, nagyon fontos, hogy lássák a házszámot, az utcanevet. Ha több lépcsőház van, jelölni kellene, hogy A vagy B vagy C lépcsőház. – Ilyenkor hiába kérdezünk járókelőt: ha nem ott lakik, akkor ő sem fogja tudni. Országosan naponta több mint 100 olyan eset is van, ahol tényleg másodperceken múlhat az emberi élet. Ilyen lehet az újraélesztés, erős vérzés, vagy ha valaki félrenyel. Kapucsengőn is legyen kint a név, hiszen ha nincs kint a név, akkor elkezdünk becsengetni, és, lehet, hogy a 13. család lesz, akit felébresztünk, aki majd beenged minket, de addigra megint eltelt 5 perc – jegyezte meg.