Szabad városoknak szabad felhasználású forrásokat!

HírKlikk 2019. szeptember 15. 14:52 2019. szept. 15. 14:52

Sajtótájékoztatón mutatta vasárnap délelőtt be az MSZP részéről Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő és Csőzik László az Összefogás érdi polgármesterjelöltje az ENSZ Demokrácia Napján azt az ambiciózus infrastrukturális- és közlekedés-fejlesztési valamint bérlakás-programot, amelyre közvetlen uniós forrásokat szereznek az Összefogás képviselői.

Ujhelyi István bevezetőjében arról beszélt, hogy az Összefogás megteremti annak lehetőségét, hogy a polgárok közvetlenül tudjanak beleszólni abba, mire költsék az önkormányzatok az Összefogás által megszerezni kívánt uniós többletforrásokat.

„Bevonjuk az embereket a döntések meghozatalába (…), hogy a támogatásokat olyan célokra használjuk fel, amit elvár tőlünk a magyar lakosság! (…) A mai nappal európai parlamenti képviselőként online konzultációt indítok: Te mire fordítanád, Te mire költenéd az európai uniós fejlesztési forrásokat? címmel. Várjuk Magyarország összes településéről az emberek véleményét, hogy mire költsük a következő 7 év fejlesztési milliárdjait, amelyeket a polgárok szociális, oktatási és egészségügyi céljaikra használhatnak fel!” Ujhelyi hozzátette „A szabad települések, szabadon használhatják fel a forrásokat: ez a legfontosabb!”

Bemutatkozójában Csőzik László érdi ellenzéki polgármesterjelölt elmondta, ő látatlanban is tudja, mit válaszolnának a kérdőívben az érdiek, majd ismertette az Összefogás hármas irányadó javaslatsorát az agglomerációs körzetekre, amely azonban Érdre, mint a legfiatalabb magyar megyei jogú városra, különösképpen alkalmazandó. „Minden egyes magyar település érje el az infrastrukturális minimumot, ahol a belső úthálózat kiépített, vannak járdák, felszíni vízelvezetés és minden a normális mederben halad. Ki kell építeni a közösségi és kötöttpályás közlekedést, hiszen rengetegen ingáznak a fővárosba az utakon, másfélórás dugók közepette, valamint helyzetbe kell hozni és helyben tartani a fiatalokat és a szociálisan leszakadók támogatása érdekében be kell indítani a bérlakás-programot” – mondta Csőzik.

Az ellenzéki polgármester-jelölt azt is hozzátette „(…) Ezen keresztül az önkormányzatok szabadon tudnak dönteni a források felhasználásáról. Ezek a források az Unióból közvetlenül lehívhatók lesznek, a helyi vállalkozók jobb áron, jobb minőségben és több műszaki tartalommal rúgnak majd labdába.”

Ujhelyi István kitért a közvetlen uniós forráslehívó lobbi-tevékenység pillanatnyi állására is. „Frans Timmermans (aki továbbra is a bizottság első alelnöki posztjának egyetlen jelöltje – a szerk.) megerősítette, hogy az új Bizottság tervezi, hogy a kérésünknek megfelelően növeli azoknak az alapoknak a mennyiségét, azoknak a forrásoknak a nagyságát, amelyeket közvetlenül megpályázhatnak.”

Végezetül az MSZP európai parlamenti képviselője elmondta: „A következő héten látni fogják, hogy miközben a magyar kormányzat az elmúlt hosszú évek demokrácia-feldúlása miatt éppen szégyenteljesen a vádlottak padján ül Brüsszelben, az ún. 7. cikkelyes, jogállamiság megsértésével kapcsolatos, eljárásban, addig mi a jövőről szeretnénk gondoskodni, ezért tárgyalunk a Bizottsággal közvetlenül az európai uniós forrásokról!”