Szalóki Viktor: nem fogadhatjuk el azt, ami nem jó, cselekednünk kell

HírKlikk 2023. december 12. 18:46 2023. dec. 12. 18:46

Roppant ironikus, hogy a nemzeti konzultációt demokratikus részvételi eszköznek tekinti a kormány, miközben érdemi kérdésekben, mint például az oktatás, nem kívánja meghallgatni az emberek véleményét. Ezért döntöttek úgy, hogy a kormányzat saját eszközét használják fel arra, hogy megmutassák, valódi kérdésekben szeretnének konzultációt folytatni – mondta Szalóki Viktor, az aHang szóvivője a KlikkTV Tíz című műsorában.

Az idén öt éves szervezet magát digitális kampányszervezetnek definiálja, de már nemcsak az online világban vetette meg a lábát, hanem a helyi ügyekre és közösségek felkarolására is törekszik. Segíti felhangosítani a helyi vagy országos ügyeket, elérni céljaikat. „Igyekszünk kihasználni a petíciózás intézményét, ezért bárki indíthat nálunk közéleti, helyi, társadalmi ügyekben, amit segít a kampánycsapatunk.”

Szalóki Viktor elmondta, gyakran éri őket is kritika, hogy a NER sokadik évében van-e egyáltalán létjogosultsága a petíciózásnak. Azt gondolják, hogy ez egy eszköz arra, hogy az adott ügyet napirenden tartsák, felhangosítsák, a napi sajtóban megjelenítsék, hogy az emberek tudjanak és beszéljenek róla még akkor is, ha az az egzakt cél, ami megfogalmazódik egy petícióban, az nem mindig ér el sikert. De vannak olyan példák, sikerek is, amelyek nagyon fontosak voltak, ilyen például a Balaton-parton a fák lebetonozásának és a terület parkolóvá alakításának megakadályozása is. „Nagyon szeretek példálózni a 2022-es tűzijátékos petíciónkkal, amelyben azt kértük, hogy a gazdasági válság kellős közepén a kormány ne akarja megszervezni Budapesten Európa legdrágább tűzijátékát. Csaknem kétszázezren írták alá. Ha azt nézzük, hogy megtartották, akkor nem ért célt, viszont azzal, hogy hónapokon keresztül napirenden volt a téma, elkezdték a városvezetőktől is követelni, hogy náluk ne legyen tűzijáték. Több tucat olyan települést tudunk felsorolni, ahol ezt belátták és elmaradtak a tűzijátékok.”

Az aHang szóvivője úgy látta, ha országosan a nagy célt nem is, de helyeben elérték, méghozzá úgy, hogy még az idén is sok helyen elmaradt augusztus 20-án a tűzijáték. Fontosnak gondolta kiemelni, hogy nem az augusztus 20-i ünnep megkérdőjelezéséről volt szó, hanem arról, hogy lehet ünnepelni méltóságteljesen anélkül is, hogy sok százmilliót fellőjünk az égbe.

„A csapatban az a közös, hogy mindannyian tenni szeretnénk az országért és szeretnénk lehetőséget adni és segíteni az embereket abban, hogy megszólaljanak, ha van olyan közéleti dolog, ami érinti őket. Olyan rendszerben élünk, amelyben a hatalom arra vezeti az embereket, hogy ne mondják el a véleményüket, maradjanak csendben, fogadják el, hogy az, ami van, az úgy rendben van” – magyarázta Szalóki Viktor, majd hozzátette, a kampányaik felbujtó ereje viszont az, hogy nem maradhatnak csendben és nem fogadhatják el azt, amit mindenki tud, hall, lát, érez és hogy cselekedniük kell. 

Ez történik most az üres nemzeti konzultációs ívek gyűjtésekor is. Amikor Orbán Viktor bejelentette a konzultációt, még javában folyt az alternatív népszavazás, amelyen 115 ezren vettek részt. „Roppant ironikus, hogy a nemzeti konzultációt egyfajta demokratikus részvételi eszközként próbálja kommunikálni a kormány, miközben éppen azért szerveztük az alternatív népszavazást, mert olyan kérdésekben, mint például az oktatás egyszerűen nem tudjuk átverekedni magunkat a hatalom lépcsőin” – vélte a szóvivő, majd hozzátette, akkor döntötték el, ha a kormány érdemi kérdésekben, az emberek életét valóban befolyásoló ügyekben nem kívánja meghallgatni az emberek véleményét, akkor az ő játékszerüket fogják felhasználni és megmutatják, hogy propaganda és hazugság nélkül, valódi kérdésekben szeretnének konzultációt folytatni – mondta Szalóki Viktor.


A Klikk TV Tíz című műsorának teljes adása itt látható.