Szanyi kapitány: igen, ISZOM!

Föld S. Péter 2020. március 9. 11:17 2020. márc. 9. 11:17

Sokat hezitálhatott Szanyi Tibor, talán még gondolkodott is valamelyest, míg vadonatúj pártjának kitalálta a Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (rövidítve: ISZOM) nevet. Az sem kizárt, hogy nem egyedül az ő fejéből pattant ki az isteni szikra, hanem kollektív bölcsesség áll a névválasztás mögött. Utóbbit egyébként ő maga is megerősítette, amikor azt találta nyilatkozni, hogy tudatos marketingstratégia révén lett Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom az új párt neve.

Úgy lehetett, hogy az MSZP-ből nemrégiben távozott Szanyi Tibornak eszébe jutott, hogy új pártot kellene csinálni. Mert nincs még elég ellenzéki párt Magyarországon. Van ilyen, hogy rájön az emberre a pártalapítás. Nem mindenkire persze, de aki a politika világában töltötte eddig életét, annál előfordulhatnak ilyen torzulások. Egy új pártnak név is dukál, ezt kellett kitalálni. Elnézve a végeredményt, az lehetett a szempont, hogy a párt neve nehezen megjegyezhető legyen, és tartalmát tekintve, minél semmitmondóbb.

Nem úgy a rövidítése, az ISZOM, amely valóban frappánsra sikerült. Mondhatnánk úgy is: telitalálat. Már csak azért is, mert a pártalapító Szanyi kapitány széles körben ismert, ivászatnak is nevezhető szabadidős tevékenységére utal. E rövidítés kitalálásához szerencse kellett, a kellő időben érkezett ihlet, de minimum egy profi csapat, amely jó pénzért kitalálta Szanyiéknak ezt a nevet.

Ha minden igaz, 2022-ben már a szavazólapra is felkerülhet az ISZOM, és azok a tömegek, akik majd erre a pártra akarnak szavazni, bizonyára könnyen megtalálják azt a rubrikát, ahová behúzhatják az ikszet. Magyar ember ugyanis – mint az köztudomású – nem veti meg a jó italokat. Végre nekünk, alkoholistáknak is van pártunk, mondja majd Józsi bácsi Békésborzadályon, miközben szavazatával győzelemre segíti Szanyi kapitány csapatát.