Száz éve félbemaradt templomot fejezne be a Fidesz képviselője

HírKlikk 2020. február 24. 12:10 2020. feb. 24. 12:10

A mohácsi választókerület kormánypárti képviselője, Hargitai János a napokban Orbán Viktornál járt. A találkozót követően a képviselő nyilatkozott a mohácsi újság.hu-nak.

– Szeretnénk, hogy a nemzeti emlékezetpolitika kiemelt esemény legyen a csata ötszázadik évfordulója, 2026-ban. Ahogy a csata, annak következményei egész Közép-Európát érintették, bízunk benne, hogy a kerek évforduló is európai figyelmet kap. Az meg egyenesen természetes, hogy Mohács, s vele Kelet-Baranya falvai középpontba kerül majd – fogalmazott. – Új filmek, tudományos publikációk, könyvek születhetnek, de arra is szükség van, hogy új turisztikai attrakciók is készüljenek.

Hargitai János utóbbiakról szólva, kifejtette, jó esély van rá, hogy 2026-ig befejezzenek egy majd' száz esztendeje félbehagyott építkezést. Akkor tették le ugyanis a Fogadalmi Emléktemplom alapkövét, az épületet azonban máig nem fejezték be, hiányzik ugyanis a tornya.

A templom befejezése mellett, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely újabb rekonstrukciója is szerepel a tervek között, valamint egy új múzeum megnyitása is, ahol a csatához kötődő tárgyi emlékeket mutatnák be egy helyen, a kor követelményeinek mindenben megfelelő formában.

Hargitai János végül arról is szólt, hogy a Mohács 500 nem pusztán Mohács és Sátorhely számára kínál különleges lehetőséget, hanem a csatában egykoron érintett Kelet-Baranya falvainak is, amelyekben többek között szintén új emlékhelyek, helytörténeti gyűjteményt bemutató kiállítóhelyek létesülhetnek.

Forrás: Hírklikk