Századvég felmérés: igazságtalan a százmilliós gyöngyöspatai kártérítés

HírKlikk 2020. január 18. 12:40 2020. jan. 18. 12:40

A megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) igazságtalannak, eltúlzottnak véli a gyöngyöspatai roma családok kártérítésének mértékét, és mindössze 20 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra – olvasható a Századvég alapítvány legfrissebb felmérésében, amelynek részleteit szombaton közölték.

A közleményben azt írták, a politikai közbeszédben nagy visszhangot váltott ki az a bírósági ítélet, amelynek értelmében szegregáció okán, összesen több mint 100 millió forintos kártérítésben részesülnek a gyöngyöspatai roma családok. Ezért vizsgálták meg – a januárban, ezer fő telefonos megkérdezésével készült kutatásukban – a magyar lakosság álláspontját.

Hozzátették, az „amerikai spekulánshoz", Soros Györgyhöz köthető NGO által kezdeményezett eljárás széles körben ismertté vált: a lakosság közel kétharmada (64 százaléka) hallott az ítéletről, 36 százalékuk nem értesült róla.

A felmérés rámutat, hogy a 100 millió forintos kártérítési összeg társadalmi megítélése negatív: a megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) igazságtalannak, eltúlzottnak véli mértékét, és mindössze a 20 százalékuk ért azzal egyet. A véleménnyel nem rendelkezők aránya erről a kérdésről 11 százalék.

A baloldali szavazók többsége (47 százalék) sem tartja megfelelőnek az összeget, ezzel szemben  43 százalékuk jogosnak gondolja, 10 százalékuk pedig nem formált véleményt.

A jobboldali választók több mint háromnegyede (81 százalék) és a középen állók kétharmada (68 százalék) szintén nem ért egyet a megítélt kártérítés összegével, a másképp vélekedők aránya e közegekben hét, illetve 22 százalék, a véleménnyel nem rendelkezőké 12 és 10 százalék.

Forrás: MTI/Hírklikk