Százmilliárdokat hozó megrendeléshez juthatott a NER-közeli vállalkozó cége az akkugyáraktól

HírKlikk 2024. október 19. 13:15 2024. okt. 19. 13:15

A kevésbé speciális építési feladatokkal a dél-koreai és kínai cégek inkább magyar vállalatokat bíznak meg, a választásuk pedig a leggyakrabban ugyanarra a vállalatra, a Garancsi István tulajdonában álló Market Zrt.-re esik.

2017 óta a hivatalos bejelentések és a Telex számításai szerint összesen 8 ezer milliárd forintnyi akkumulátoripari beruházást hajtottak végre Magyarországon, ebből 800-1600 milliárd mehetett el a gyárak építésére.

A jellemzően kínai és dél-koreai vállalatok által felhúzott gyárak építésénél általános gyakorlat, hogy a földmunkákat, az alapozást és a szerkezetépítést magyar vállalatok végzik, míg a speciálisabb feladatokra, például a csővezetékek, az erősáramú rendszerek és a gépészet kivitelezésére a gyártók a saját országukból hoznak kivitelezőt – írja a lap.

Érdekes módon, az ázsiai cégek ezekre a munkákra jellemzően ugyanazokat a cégeket bízzák meg, főként a Garancsi István NER-közeli vállalkozó tulajdonában lévő Market Zrt-t. Ez a vállalat építi az SK komáromi és iváncsai gyárát, a CATL debreceni üzemének egyes részeit, a Bamo katódanyaggyártó ácsi telephelyét és a Semcorp debreceni szeparátorfólia-gyárát is. Az építkezések nagy részében természetesen Mészáros Lőrinc érdekeltségei is szerepet kaptak.

A Telex megjegyzi: a Market honlapja szerint a fent említett négy akkumulátorgyár és egy szeparátorfólia-gyár építése során körülbelül 860 ezer négyzetméternyi épületet, döntően ipari csarnokot húzott fel (vagy fog felhúzni). A lapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő építőipari források szerint az ipari csarnokok kivitelezése négyzetméterenként 200-400 ezer forintba kerül, így a Market Zrt. bevétele ebből akár 170-340 milliárd forint is lehetett.

Garancsi István cége 2023-ban 321 milliárd forint nettó árbevétel mellett 21 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el. Az előző években viszont ennél némileg alacsonyabb forgalom mellett is jóval nagyobb volt a profit: 2022-ben 36,5 , 2021-ben 39 milliárd  forint.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom