Széchenyi pénzt adott rá, Orbán nem, mi az?

Föld S. Péter 2020. június 17. 07:41 2020. jún. 17. 07:41

Megszorításokkal teli időket élünk. A kormány összehúzza a nadrágszíjat az önkormányzatok derekán, mert mint mondják, mindenkinek ki kell vennie a részét az élet újraindításából. A kormány is kiveszi a részét, csak nem az áldozatvállalásból, hanem azt a részt, amiről úgy gondolja, hogy az övé és neki jár. Mindemellett minden korábbinál látványosabb tűzijátékot terveznek a Duna felett. Egymilliárd forintnál is többe kerül az égi parádé. Ezzel két legyet ütnek egycsapásra: egyfelől megmutatják, hogy ki az úr a háznál, másfelől meg, hogy ők itt mindent megtehetnek.

Azt is megtehetik, hogy a mostanihoz hasonló, csóró időkben, amikor a nyugdíjasoknak nem jut semmi, csak egyheti ígéret jövő év februárra, a munkájukat elvesztőket pedig csupán a közmunka és a katonaság várja, a kormány látványos tűzijátékkal emlékezik meg saját nagyszerűségéről. Mert ne legyenek kétségeink, mi másról is szólna a korábban soha nem látott méretű és költségű tűzijáték.

Közben persze a Lánchíd szépen lassan elrohad, de ezzel sincs baj, lehet a főpolgármesterre mutogatni. Mintha Karácsony Gergelyt megelőzően nem lett volna vezetője a fővárosnak. Volt, Tarlós Istvánnak hívták, Orbán Viktor intézőjeként tette a dolgát Budapesten. Ő is tudta, hogy a Lánchíd felújítása nem halasztható, de nem kezdett bele a munkába, pedig akkor volt rá pénz, mert a mostaninál kevesebbet költöttek államtitkári fizetésemelésekre, valamint Mészáros Lőrinc,Tiborcz István és más NER-lovagok cégeinek kistafírozására.

A Fidesz szimpatizánsai persze mindezt épp oly jól tudják, mint mindenki más ebben az országban, hogy a Lánchíd nem csak Budapestnek, de az országnak is a jelképe. Felújítása, azaz, állagának megőrzése nemzeti érdek. Ám Áder János államfőnek eszébe sem jut megszólalni, még véletlenül sem mondja, hogy abba kellene hagyni a kormányzati packázást, befejezni a hazudozást, mert nem izgatni kell az országot, hanem igazgatni.

Ja, a címben feltett kérdésre nem várunk választ. Költői kérdés volt csupán, mint annyi más ebben az országban.